Рецепти
Свински ќофтиња во теријаки сос Ана Ѓорова

Вкусни и сочни ќофтиња од свинско месо во теријаки сос од ѓумбир, соја, оризов оцет и сусамово масло. Одличен азиски рецепт за ручек, кој може да го послужите со варен ориз.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско мелено месо(450 Грама)

Јајце(1 )

Лебни трошки(1/2 Чаша)

Кромид(1 Главица)

Ѓумбир(1 )

Соја сос(2 Чаши)

Млад кромид(4 )

Бибер(1-2 Кафени лажици)

Кафеав шеќер(1/2 Чаши)

Масло од сусам(1/2 Супена лажица)

Оцет од ориз(1 Супена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Сусам(1 Супена лажица)

Ориз(3 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За подготвка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Излупете половина од ѓумбирот и изрендајте го, а потоа во длабок сад измешајте го со меленото свинско месо. Додајте ситно сечкан кромид, млад кромид, јајце, лебни трошки, 1-2 лажички соја сос и бибер.
  2. Добро промешајте со дланките додека сите состојки не се соединат, формирајте ќофтиња, наредете ги во огноотпорен сад со намрсена хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 200°C, околу 35-40 минути.
  3. Во меѓувреме варете го оризот во тенџере со солена вода околу 20 минути, а потоа исклучете ја рерната и оставете го да се крчка уште 5 минути.
  4. Во големо тенџере измешајте соја сос, 1/2 чаша вода, кафеав шеќер, оризов оцет и сусамово масло. Додајте ја и другата половина изрендан ѓумбир и ставете на тивок оган неколку минути колку да се стопи шеќерот.
  5. Растворете го пченкарниот скроб во малку вода и додајте го во тенџерето со смесата од соја сос. Зголемете ја температурата, мешајте и варете додека сосот не зоврие и не се згусне. Кога ќе згусне смесата, веднаш додајте го сусамот и тргнете од оган.
  6. Сега префрлете ги готовите ќофтиња во тенџерето со сосот, внимателно промешајте со лажица и варете 1 минута колку убаво да впијат од сосот.
  7. Послужете го оризот во длабока чинија, додајте ги ќофтињата, полијте од теријаки сосот и декорирајте со парчиња млад кромид на врвот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: