Рецепти
Свински шницли во сос од бело вино
Вкусни и ароматични шницли во сос од бело вино и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински шницли(4-5 )
Свежи шампињони(1 Пакување)
Јајце(2 )
Кромид(1 Главица)
Путер(30 Грама)
Бело вино(1 Чаша)
Брашно(2 Супени лажици)
Павлака(1 Пакување)
Вода(100 Милилитри)
Лук(1 Чешне)
Рендан пармезан(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Шницлите се толчат со дрвен чук и потоа убаво со лукот се тријат од двете страни. Се наросуваат со зачините од двете страни и се ставаат една врз друга.
- Потоа шницлите се валкаат во смеса од матени јајца, брашно, презла и сусам и се пржат во загреано масло од двете страни по 5 минути, а остатокот од лукот се сечка и се става во маслото.
- Шницлите се вадат од маслото и се тргаат настрана, а во маслото се ставаат путерот и кромидот да пропржи.
- Потоа се додаваат печурките и краставичките и се остава целата смеса да се динста 5 минути.
- Во меѓувреме во виното се мешаат две лажици брашно додека смесата стане хомогена. Виното заедно со пармезанот и водата се ставаат во претходната смеса и се чека да се згуснат.
- Тавата се трга од оган, се зема една шницла, се става во чинија и се прелива со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во