Рецепти
Свински врат на кромид
Маринирано и печено свинско месо со зеленчук за гурмански ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински врат(1 Килограм)
Кромид(4-5 Главици)
Морков(3 )
Босилек(1 Гранче)
Рузмарин(1 гранче, свеж или сув )
Лук(3-4 Чешниња)
Бело вино(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Вратот се засекува за да може во него да се стават парчињата моркови и лукот.
- Откако убаво ќе се наполни, одозгора се премачкува со сенф и се зачинува по вкус.
- Кромидот се лупи, се мие и се сече на кругови, не премногу тенки.
- Во огноотпорен сад се реди кромидот на дното, па се посипува наоколу со неколку зрна црн пипер.
- Во така приготвениот сад, врз круговите кромид, се става месото.
- Во садот се додаваат 200 мл бело вино (или пиво), но така што не се полева месото за да не се измијат зачините.
- Садот се става во загреана рерна на тивок оган и се пече 2-3 часа. Повремено месото се полива со течноста за да не се исуши премногу.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во