Рецепти
Тамил чорба со кари
Пилешка чорба со зачини и гарнир од ориз за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(2 Килограми)
Јогурт(10 Супени лажици)
Кари во прав(9 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Рузмарин(1 Гранче)
Ловоров лист(1-2 )
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилето измијте го, исушете го, премачкајте го со јогуртот и оставете го да се маринира во фрижидер преку ноќ.
- Утредента исечете го пилето на парчиња и пропржете го во тенџере со претходно загреано масло во кое го пропрживте исечканиот кромид.
- Зачинете со кари и оставете месото да впие од вкусот неколку минути, потоа додајте доволно вода во тенџерето и варете на тивок оган.
- Во тава загрејте го остатокот на маслото (или путер), зачинете со ловоров лист и рузмарин. Мешајте, па изгасете го огнот и сосајте 3 лажици сок од лимон, па префрлете ја смесата во тенџерето.
- Гответе ја чорбата покриена со капак околу 1 час на истата температура или додека месото почне да се одвојува од коската.
- На крај посолете по вкус и сервирајте ја супата со варен ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во