Рецепти
Тарт од јаболка
Алзашки рецепт за вкусен десерт со јаболка кој можете да го послужите со топка сладолед од ванила
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Шеќер во прав(30 Грама)
Сол(4 Грама)
Јајце(2 )
Млеко(15 Милилитри (за тестото) + 50 Милилитри (за филот) )
Шеќер(50 Грама)
Крем сирење(100 Грама)
Јаболко(4 до 6 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 75 минути
- Во длабок сад ставете ги брашното и омекнатиот путер. Замесете ги со раце за да се соединат. Додајте ги јајцето, млекото, солта, шеќерот и матете додека не се соедини смесата. Завиткајте го тестото во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 1 час.
- За филот, изматете ги во сад јајцето и шеќерот додека не станат пенасти, додајте го млекото и крем сирењето и повторно промешајте.
- Тавче за тарт премачкајте го со путер.
- Тестото расукајте го со сукало за да биде околу 2-3 мм дебело и ставете го во садот за тарт. Дното избоцкајте го со виљушка.
- Јаболките излупете ги и исечете ги на тенки кришки.
- Наредете ги кружно над тестото и печете ги 15-20 минути во претходно загреана рерна на 200 степени.
- Потоа одозгора прелијте го филот. Повторно печете уште 30-35 минути.
- Кога ќе се испече, извадете го, оставете малку да се олади и послужете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во