Рецепти
Тава ориз со јајца
Интересен рецепт за тава ориз со доматен сос и варени јајца
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Оризот се вари (не сосема) во солена вода и се цеди.
- Јајцата се варат тврдо, се лупат и се сечат на половинки.
- Тавата прво се премачкува со маргарин, а потоа во неа се реди оризот измешан со рендан кашкавал, киселата павлака и се зачинува со бибер.
- Се прелива со доматно пире, се посипува со рендан кашкавал и се посолува. Одозгора се редат половинките јајца.
- Јадењето се потпекува во рерна 20 минути на 180°C.
- Се вади тавата од рерна и се служи по желба со повеќе доматен сос и со мајонез.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во