Рецепти
Тава пилешко со бешамел сос
Специјалитет од пилешко месо со бешамел сос, печурки и кашкавал што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Маринирани шампињони(1 тегла )
Павлака(300 Милилитри)
Кашкавал(200 Грама)
Брашно(3 Супени лажици)
Млеко(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Кокошката се сече на парчиња и се вари.
- Потоа откако ќе се свари, се двои месото од коските, па се пржи во малку масло.
- И печурките се пропржуваат во малку масло, па откако ќе го наредите месото во тепсијата, одозгора се редат и печурките.
- Одозгора се истура бешамел сосот што се подготвува на следниот начин: во тава се пржат 3 лажици брашно со масло, потоа се додаваат млекото и течноста од варената кокошка (2 дл).
- Потоа се полева со павлака која убаво се распоредува.
- Тепсијата се става во загреана рерна и се пече околу 15 минути додека течноста убаво се разлее.
- Се вади тепсијата од рерна и се ренда одозгора кашкавал, па се враќа да се допече.
- Јадењето е готово кога одозгора ќе биде убаво заруменето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во