Рецепти
Тава зајачко со зеленчук
Гурмански ручек од зајачко месо со зеленчук во рерна за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(2 Килограми)
Кромид(1 Главица)
Млад кромид(1 )
Морков(2 )
Пашканат(1 )
Целер(1 )
Лук(5-6 Чешниња)
Ловоров лист(2-3 )
Жалфија(1 Гранче)
Масло(100 Милилитри)
Бело вино(100 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Кечап(100 Грама)
Сенф(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 5 часа
- Зајачкото месо се сече на парчиња, се реди во тава, се зачинува со сол, бибер и вегета.
- Коренастиот зеленчук ситно го сечкаме и заедно со жалфијата и ловоровите листови ги додаваме во тавата.
- Ги додаваме и сенфот и виното, па промешуваме убаво.
- Ја покриваме тавата со фолија и ја оставаме да отстои 3 часа во фрижидер.
- Откако ќе ја извадиме тавата од фрижидер, ја отстрануваме фолијата, го додаваме маслото и ја ставаме во претходно загреана рерна и печеме на 250 степени.
- Во голема шолја ставаме 1 лажиче брашно, кечап и млеко и мешаме.
- Ја вадиме тавата од рерна и месото го преливаме со смесата од млеко и кечапот.
- Враќаме во рерна и допекуваме уште 15 минути.
- Готовото месо се служи со пире од компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во