Рецепти
Тава зајачко со зеленчук Ана Ѓорова

Гурмански ручек од зајачко месо со зеленчук во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(2 Килограми)

Кромид(1 Главица)

Млад кромид(1 )

Морков(2 )

Пашканат(1 )

Целер(1 )

Магдонос

Лук(5-6 Чешниња)

Млад лук

Ловоров лист(2-3 )

Жалфија(1 Гранче)

Бибер

Вегета

Сол

Масло(100 Милилитри)

Бело вино(100 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Кечап(100 Грама)

Сенф(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 5 часа

  1. Зајачкото месо се сече на парчиња, се реди во тава, се зачинува со сол, бибер и вегета.
  2. Коренастиот зеленчук ситно го сечкаме и заедно со жалфијата и ловоровите листови ги додаваме во тавата.
  3. Ги додаваме и сенфот и виното, па промешуваме убаво.
  4. Ја покриваме тавата со фолија и ја оставаме да отстои 3 часа во фрижидер.
  5. Откако ќе ја извадиме тавата од фрижидер, ја отстрануваме фолијата, го додаваме маслото и ја ставаме во претходно загреана рерна и печеме на 250 степени.
  6. Во голема шолја ставаме 1 лажиче брашно, кечап и млеко и мешаме.
  7. Ја вадиме тавата од рерна и месото го преливаме со смесата од млеко и кечапот.
  8. Враќаме во рерна и допекуваме уште 15 минути.
  9. Готовото месо се служи со пире од компири.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: