Рецепти
Тава зајачко со зеленчук Ана Ѓорова

Гурмански ручек од зајачко месо со зеленчук во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(2 Килограми)

Кромид(1 Главица)

Млад кромид(1 )

Морков(2 )

Пашканат(1 )

Целер(1 )

Магдонос

Лук(5-6 Чешниња)

Млад лук

Ловоров лист(2-3 )

Жалфија(1 Гранче)

Бибер

Вегета

Сол

Масло(100 Милилитри)

Бело вино(100 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Кечап(100 Грама)

Сенф(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 5 часа

  1. Зајачкото месо се сече на парчиња, се реди во тава, се зачинува со сол, бибер и вегета.
  2. Коренастиот зеленчук ситно го сечкаме и заедно со жалфијата и ловоровите листови ги додаваме во тавата.
  3. Ги додаваме и сенфот и виното, па промешуваме убаво.
  4. Ја покриваме тавата со фолија и ја оставаме да отстои 3 часа во фрижидер.
  5. Откако ќе ја извадиме тавата од фрижидер, ја отстрануваме фолијата, го додаваме маслото и ја ставаме во претходно загреана рерна и печеме на 250 степени.
  6. Во голема шолја ставаме 1 лажиче брашно, кечап и млеко и мешаме.
  7. Ја вадиме тавата од рерна и месото го преливаме со смесата од млеко и кечапот.
  8. Враќаме во рерна и допекуваме уште 15 минути.
  9. Готовото месо се служи со пире од компири.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: