Рецепти
Телешко соте Строганов
Руски специјалитет од телешко месо и печурки што може да се послужи со тестенини, ориз или пире од компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(кртина 500 грама )
Свежи шампињони(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Кисели краставички(1-2 )
Бело вино(70 Милилитри)
Лимон(1/2 )
Брашно(1 Супена лажица)
Павлака(200 Грама)
Сенф(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Месото се мие и се сече на долги ленти околу 4-5 см и широки 1/2 см. Парчињата месо се ставаат во тава за пржење, се зачинуваат со вегета или сол, со бибер и масло, па тавата ја покриваме со капак и ја ставаме во фрижидер.
- Откако месото ќе отстои, се става тавата на оган и се пржи месото. Кога ќе испари течноста од месото, го додаваме ситно исечканиот кромид, па кога кромидот ќе стане проѕирен, ги додаваме ситно исечканиот лук и сечканите печурки.
- Сето тоа го покриваме со капак и оставаме да се динста во сопствениот сок. Кога течноста ќе испари, додаваме врела вода и покриваме повторно да се динста.
- Кога малку ќе омекне месото (не премногу затоа што не смее да се распадне), во тавата додаваме магдонос, копар и кисели краставички, исечени на тенки ленти по должина. Оставаме кратко да се запржи, па во тавата додаваме вино и сок од лимон.
- Во друг сад се мешаат павлаката и сенфот, па и нив ги додаваме во тавата. Добро промешуваме, па целат содржина во тавата ја посипуваме со 1 полна лажица брашно.
- Мешаме, ја намалуваме температурата на ринглата и динстаме уште 10 минути со често промешување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во