Рецепти
Телешко соте Строганов Ана Ѓорова

Руски специјалитет од телешко месо и печурки што може да се послужи со тестенини, ориз или пире од компири

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(кртина 500 грама )

Свежи шампињони(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Кисели краставички(1-2 )

Бело вино(70 Милилитри)

Лимон(1/2 )

Брашно(1 Супена лажица)

Павлака(200 Грама)

Сенф(1 Супена лажица)

Копар

Магдонос

Вегета

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Месото се мие и се сече на долги ленти околу 4-5 см и широки 1/2 см. Парчињата месо се ставаат во тава за пржење, се зачинуваат со вегета или сол, со бибер и масло, па тавата ја покриваме со капак и ја ставаме во фрижидер.
  2. Откако месото ќе отстои, се става тавата на оган и се пржи месото. Кога ќе испари течноста од месото, го додаваме ситно исечканиот кромид, па кога кромидот ќе стане проѕирен, ги додаваме ситно исечканиот лук и сечканите печурки.
  3. Сето тоа го покриваме со капак и оставаме да се динста во сопствениот сок. Кога течноста ќе испари, додаваме врела вода и покриваме повторно да се динста.
  4. Кога малку ќе омекне месото (не премногу затоа што не смее да се распадне), во тавата додаваме магдонос, копар и кисели краставички, исечени на тенки ленти по должина. Оставаме кратко да се запржи, па во тавата додаваме вино и сок од лимон.
  5. Во друг сад се мешаат павлаката и сенфот, па и нив ги додаваме во тавата. Добро промешуваме, па целат содржина во тавата ја посипуваме со 1 полна лажица брашно.
  6. Мешаме, ја намалуваме температурата на ринглата и динстаме уште 10 минути со често промешување.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: