Рецепти
Тестенини со маслинки Ана Ѓорова

За сите љубители на тестенините

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Макарони(500 Грама)

Црни маслинки(350 Грама)

Кромид(2 Главици)

Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)

Ловоров лист(2 Листови)

Доматно пире(500 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Шака)

Нане лисја(2 Парчиња)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Масло(60 Милилитри)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА
  1. Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето, и кога ќе бидат готови оставете ги 10 минути во истата вода да набабрат, а потоа исцедете ги.
  2. Во тава на загреано масло се пржи сечканиот кромид и се додава лукот.
  3. Кога е убаво испржен, се додаваат сечканите маслинки и пак на умерен оган се пропржува.
  4. Се додаваат доматното пире, магдоносот, нането, црниот пипер, ловоровите ливчиња и сè убаво се запржува.
  5. На крајот се додава шеќерот, се промешува и се трга од оган.
  6. На исцедените макарони полеваме од сосот и послужуваме, а може над нив да се изренда и сирење.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: