Рецепти
Тестенини со маслинки
За сите љубители на тестенините
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Макарони(500 Грама)
Црни маслинки(350 Грама)
Кромид(2 Главици)
Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)
Ловоров лист(2 Листови)
Доматно пире(500 Милилитри)
Свеж магдонос(1 Шака)
Нане лисја(2 Парчиња)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Масло(60 Милилитри)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
- Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето, и кога ќе бидат готови оставете ги 10 минути во истата вода да набабрат, а потоа исцедете ги.
- Во тава на загреано масло се пржи сечканиот кромид и се додава лукот.
- Кога е убаво испржен, се додаваат сечканите маслинки и пак на умерен оган се пропржува.
- Се додаваат доматното пире, магдоносот, нането, црниот пипер, ловоровите ливчиња и сè убаво се запржува.
- На крајот се додава шеќерот, се промешува и се трга од оган.
- На исцедените макарони полеваме од сосот и послужуваме, а може над нив да се изренда и сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во