Рецепти
Тестенини со сос од месо и грашок
Ручек за целото семејство од макарони во вкусен сос со мелено месо и домати
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тестенини(320 Грама)
Телешко мелено месо(400 Грама)
Морков(1 )
Кромид(1 Главица)
Целер(1 )
Доматно пире(300 Грама)
Грашок(замрзнат 100 Грама)
Бело вино(1 Чаша)
Путер(20 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за поамлку од 40 минути
- Исчистете ги морковите и целерот и излупете го кромидот. Потоа ситно исечкајте ги.
- Сипете го маслото во една тава, додајте го путерот и ставете ја тавата на тивок оган. Кога ќе се растопи путерот, додајте го исечканиот зеленчук, измешајте го со дрвена лажица и оставете го да се пржи неколку минути.
- Додајте го месото и пржете го неколку минути се додека не зарумени, мешајќи го. Потоа посолете го, попиперете го и полијте го со виното. Зголемете ја температурата и оставете да испари целата течност.
- Во тавта додајте го доматното пире и мешајте го. Намалете ја температурата и посолете го сосот.
- По 5 минути додајте го одмрзнатиот грашок и мешајте го се додека не омекне. Поклопете ја тавата и продолжете со пржењето уште 15 минути на умерен оган.
- Сварете ги тестенините во поголемо количество зовриена вода. Префрлете половина од подготвениот сос во поголема тава. Исцедете ги тестенините и ставете ги во тавата врз сосот, па прекријте ги со останатиот сос и измешајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во