Рецепти
Тестенини со сос од месо и грашок Ана Ристеска

Ручек за целото семејство од макарони во вкусен сос со мелено месо и домати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тестенини(320 Грама)

Телешко мелено месо(400 Грама)

Морков(1 )

Кромид(1 Главица)

Целер(1 )

Доматно пире(300 Грама)

Грашок(замрзнат 100 Грама)

Бело вино(1 Чаша)

Путер(20 Грама)

Масло(4 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за поамлку од 40 минути

  1. Исчистете ги морковите и целерот и излупете го кромидот. Потоа ситно исечкајте ги.
  2. Сипете го маслото во една тава, додајте го путерот и ставете ја тавата на тивок оган. Кога ќе се растопи путерот, додајте го исечканиот зеленчук, измешајте го со дрвена лажица и оставете го да се пржи неколку минути.
  3. Додајте го месото и пржете го неколку минути се додека не зарумени, мешајќи го. Потоа посолете го, попиперете го и полијте го со виното. Зголемете ја температурата и оставете да испари целата течност.
  4. Во тавта додајте го доматното пире и мешајте го. Намалете ја температурата и посолете го сосот.
  5. По 5 минути додајте го одмрзнатиот грашок и мешајте го се додека не омекне. Поклопете ја тавата и продолжете со пржењето уште 15 минути на умерен оган.
  6. Сварете ги тестенините во поголемо количество зовриена вода. Префрлете половина од подготвениот сос во поголема тава. Исцедете ги тестенините и ставете ги во тавата врз сосот, па прекријте ги со останатиот сос и измешајте ги.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: