Рецепти
Тикварник
Одличен есенски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(2 )
Млеко(150 Милилитри)
Масло(150 Милилитри)
Јајце(2 )
Ванилин шеќер(1 )
Шеќер(200 Грама)
Цимет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Тиквите исечени на кругови ги ставаме ви тенџере со вода да се варат.
- Кога ќе бидат готови, им ја вадиме кората и ги пасираме.
- Јајцата ги матиме со шеќерот, ги додаваме маслото, млекото, ванилиниот шеќер и циметот, па се заедно убаво измешано го додаваме во тиквите.
- Мешаме со лажица додека да се добие хомогена смеса.
- Смесата ја ставаме во рерна околу 45 минути да се пече.
- Откако ќе се испече тикварникот, се посипува со шеќер во прав. Се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во