Рецепти
Тиквички на тоскански начин
Јадењето е доста зачинето, па можете да послужите и свежа салата со него
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(3 )
Сирење(150 Грама)
Шунка(100 Грама)
Црни маслинки(100 Грама)
Лебни трошки(60 Грама)
Јајце(2 )
Лук(1 Чешне)
Домат(3 )
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Тиквичките се лупат, се сечат по должина и се длабат. Огноотпорен сад се премачкува со путерот и во него се редат тиквичките, па се посолуваат.
- Издлабеното од тиквичките, шунката, маслинките, сирењето, лукот и магдоносот ситно се сечкаат и се ставаат во длабок сад, каде што им се додаваат јајцата, лебните ронки, сол и бибер по вкус. Смесата добро се меша и со неа се полнат тиквичките.
- Кромидот и лукот ситно се сечкаат и се пржат на маслото, па се додаваат излупени и ситно сечкани домати. Доматите кратко се динстаат, се додаваат сол и бибер, па се става сосот помеѓу тиквичките.
- Се пече на 180 степени 40-60 минути додека омекнат тиквичките и да се згусне сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во