Рецепти
Тиквички на тоскански начин Ана Ристеска

Јадењето е доста зачинето, па можете да послужите и свежа салата со него

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(3 )

Сирење(150 Грама)

Шунка(100 Грама)

Црни маслинки(100 Грама)

Лебни трошки(60 Грама)

Јајце(2 )

Лук(1 Чешне)

Магдонос

Сол

Бибер

Домат(3 )

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Масло

Путер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Тиквичките се лупат, се сечат по должина и се длабат. Огноотпорен сад се премачкува со путерот и во него се редат тиквичките, па се посолуваат.
  2. Издлабеното од тиквичките, шунката, маслинките, сирењето, лукот и магдоносот ситно се сечкаат  и се ставаат во длабок сад, каде што им се додаваат јајцата, лебните ронки, сол и бибер по вкус.  Смесата добро се меша и со неа се полнат тиквичките.
  3. Кромидот и лукот ситно се сечкаат и се пржат на маслото, па се додаваат излупени и ситно сечкани домати. Доматите кратко се динстаат, се додаваат сол и бибер, па се става сосот помеѓу тиквичките.
  4. Се пече на 180 степени 40-60 минути додека омекнат тиквичките и да се згусне сосот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: