Рецепти
Тирамису со мандарини Ана Ѓорова

Зимска верзија на класичниот италијански десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(4 )

Шеќер(160 Грама)

Мандарина(100-150 Грама)

Брашно(50 Грама)

Млеко(600 Милилитри)

Слатка павлака(400 Милилитри)

Какао(5 Грама)

Пишкоти

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад измешајте ги жолчките со 110 грама шеќер и матете ги со жица за матење.
  2. Од мандарините исцедете свеж сок (треба да биде околу 100 мл) и измешајте го со жолчките. Од две мандарини изрендајте ја кората и додајте ја во смесата.
  3. Постепено додавајте го брашното. Мешајте и додајте 300 мл млеко.
  4. Ставете го садот на оган, откако смесата ќе зоврие, гответе 3-4 минути со непрекинато мешање додека да се згусне. Оставете настрана да се олади.
  5. Настрана со миксер изматете снег од слатката павлака. Снегот измешајте го со оладената смеса од жолчките.
  6. Во друг сад измешајте го останатото млеко со какаото.
  7. Во стаклени чаши редете ги состојките по следниот распоред: на површината кремот, врз тоа ред натопени пишкоти во млекото и какаото, па одново додека не ја потрошиме целата смеса.
  8. Декорирајте го десертот со свежи парчиња мандарини.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: