Рецепти
Тирамису со мандарини Ана Ѓорова

Зимска верзија на класичниот италијански десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(4 )

Шеќер(160 Грама)

Мандарина(100-150 Грама)

Брашно(50 Грама)

Млеко(600 Милилитри)

Слатка павлака(400 Милилитри)

Какао(5 Грама)

Пишкоти

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад измешајте ги жолчките со 110 грама шеќер и матете ги со жица за матење.
  2. Од мандарините исцедете свеж сок (треба да биде околу 100 мл) и измешајте го со жолчките. Од две мандарини изрендајте ја кората и додајте ја во смесата.
  3. Постепено додавајте го брашното. Мешајте и додајте 300 мл млеко.
  4. Ставете го садот на оган, откако смесата ќе зоврие, гответе 3-4 минути со непрекинато мешање додека да се згусне. Оставете настрана да се олади.
  5. Настрана со миксер изматете снег од слатката павлака. Снегот измешајте го со оладената смеса од жолчките.
  6. Во друг сад измешајте го останатото млеко со какаото.
  7. Во стаклени чаши редете ги состојките по следниот распоред: на површината кремот, врз тоа ред натопени пишкоти во млекото и какаото, па одново додека не ја потрошиме целата смеса.
  8. Декорирајте го десертот со свежи парчиња мандарини.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: