Рецепти
Тирамису со мандарини
Зимска верзија на класичниот италијански десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолчка од јајце(4 )
Шеќер(160 Грама)
Мандарина(100-150 Грама)
Брашно(50 Грама)
Млеко(600 Милилитри)
Слатка павлака(400 Милилитри)
Какао(5 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад измешајте ги жолчките со 110 грама шеќер и матете ги со жица за матење.
- Од мандарините исцедете свеж сок (треба да биде околу 100 мл) и измешајте го со жолчките. Од две мандарини изрендајте ја кората и додајте ја во смесата.
- Постепено додавајте го брашното. Мешајте и додајте 300 мл млеко.
- Ставете го садот на оган, откако смесата ќе зоврие, гответе 3-4 минути со непрекинато мешање додека да се згусне. Оставете настрана да се олади.
- Настрана со миксер изматете снег од слатката павлака. Снегот измешајте го со оладената смеса од жолчките.
- Во друг сад измешајте го останатото млеко со какаото.
- Во стаклени чаши редете ги состојките по следниот распоред: на површината кремот, врз тоа ред натопени пишкоти во млекото и какаото, па одново додека не ја потрошиме целата смеса.
- Декорирајте го десертот со свежи парчиња мандарини.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во