Рецепти
Тирамису со мандарини Ана Ѓорова

Зимска верзија на класичниот италијански десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(4 )

Шеќер(160 Грама)

Мандарина(100-150 Грама)

Брашно(50 Грама)

Млеко(600 Милилитри)

Слатка павлака(400 Милилитри)

Какао(5 Грама)

Пишкоти

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад измешајте ги жолчките со 110 грама шеќер и матете ги со жица за матење.
  2. Од мандарините исцедете свеж сок (треба да биде околу 100 мл) и измешајте го со жолчките. Од две мандарини изрендајте ја кората и додајте ја во смесата.
  3. Постепено додавајте го брашното. Мешајте и додајте 300 мл млеко.
  4. Ставете го садот на оган, откако смесата ќе зоврие, гответе 3-4 минути со непрекинато мешање додека да се згусне. Оставете настрана да се олади.
  5. Настрана со миксер изматете снег од слатката павлака. Снегот измешајте го со оладената смеса од жолчките.
  6. Во друг сад измешајте го останатото млеко со какаото.
  7. Во стаклени чаши редете ги состојките по следниот распоред: на површината кремот, врз тоа ред натопени пишкоти во млекото и какаото, па одново додека не ја потрошиме целата смеса.
  8. Декорирајте го десертот со свежи парчиња мандарини.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: