Рецепти
Торта облак
Вкусна облак или пуслица торта
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(1 3/4 Чаша)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Хопла(2 Чаши)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути
- Белките матете ги со миксер додека не се формира цврст бел шлаг, потоа постепено додавајте го шеќерот заедно со нишестето и продолжете да матите додека не се формира многу цврст шлаг.
- Тава за печење покријте ја со хартија за печење и шлагот од белки ставете го во 3 кругови со дебелина од 1 сантиметар и околу една педа широки. Внимавајте круговите да не се допираат меѓусебно. Доколу немате место во една тава, употребете уште една тава и печете ги 1 час на 135 степени.
- Од кога ќе се испечат исклучете ја рерната и оставете ги да седат во неа додека рерната не се олади целосно.
- Потоа на чинија за служење ставете едно од тестата, врз него ставете од изматената хопла со 1/3 чаша шеќер и наредете овошје по ваш вкус (ние употребивме малини, јагоди и сливи). Потоа ставете го другото тесто, повторете ја постапката и со третото тесто и завршете со овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во