Рецепти
Торта од капини Ана Ѓорова

Сочна и богата торта со свежи плодови, погодна за во летните денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Капини(400 Грама)

Кафеав шеќер(75 Грама)

Лимон(1 )

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол(1 Прстофат)

Шеќер во прав(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Измијте ги капините и измешајте ги со кафеавиот шеќер и изрендана кора од половина лимон. Измешајте ги со лажица, покријте со фолија и оставете ги капините да отстојат околу 4 часа или преку ноќ.
  2. Исечете го путерот на коцки и ставете го во сад. Со миксер измешајте го путерот, брашното и прстофат сол додека смесата не се соедини.
  3. Потоа, истурете ја смесата врз работна површина, додајте го шеќерот во прав и другата половина изрендана кора од лимон.
  4. Формирајте вдлабнатина и во средината додајте две жолчки од јајце, започнете да мешате најпрво со вилушка, а потоа набрзина замесете тесто. Од тестото формирајте топка и ставете ја во фрижидер најмалку 30 минути.
  5. Откако капините ќе отстојат, исцедете ги од вишокот сок.
  6. Тестото расукајте го во голем круг и ставете го во округла модла за торта со димензии околу 18-20 сантиметри, а вишокот исечете го и замесете го во топка.
  7. Направете дупки со вилушката во тестото што го распоредивте и ставете ги малините. Вишокот тесто расукајте го во круг и додајте го врз малините. Повторно со вилушка направете дупки на површината на тестото.
  8.  Печете ја тортата во загреана рерна на 175°C, околу 35 минути и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: