Рецепти
Торта од капини
Сочна и богата торта со свежи плодови, погодна за во летните денови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Капини(400 Грама)
Кафеав шеќер(75 Грама)
Лимон(1 )
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Сол(1 Прстофат)
Шеќер во прав(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Измијте ги капините и измешајте ги со кафеавиот шеќер и изрендана кора од половина лимон. Измешајте ги со лажица, покријте со фолија и оставете ги капините да отстојат околу 4 часа или преку ноќ.
- Исечете го путерот на коцки и ставете го во сад. Со миксер измешајте го путерот, брашното и прстофат сол додека смесата не се соедини.
- Потоа, истурете ја смесата врз работна површина, додајте го шеќерот во прав и другата половина изрендана кора од лимон.
- Формирајте вдлабнатина и во средината додајте две жолчки од јајце, започнете да мешате најпрво со вилушка, а потоа набрзина замесете тесто. Од тестото формирајте топка и ставете ја во фрижидер најмалку 30 минути.
- Откако капините ќе отстојат, исцедете ги од вишокот сок.
- Тестото расукајте го во голем круг и ставете го во округла модла за торта со димензии околу 18-20 сантиметри, а вишокот исечете го и замесете го во топка.
- Направете дупки со вилушката во тестото што го распоредивте и ставете ги малините. Вишокот тесто расукајте го во круг и додајте го врз малините. Повторно со вилушка направете дупки на површината на тестото.
- Печете ја тортата во загреана рерна на 175°C, околу 35 минути и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во