Рецепти
Торта од капини Ана Ѓорова

Сочна и богата торта со свежи плодови, погодна за во летните денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Капини(400 Грама)

Кафеав шеќер(75 Грама)

Лимон(1 )

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол(1 Прстофат)

Шеќер во прав(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Измијте ги капините и измешајте ги со кафеавиот шеќер и изрендана кора од половина лимон. Измешајте ги со лажица, покријте со фолија и оставете ги капините да отстојат околу 4 часа или преку ноќ.
  2. Исечете го путерот на коцки и ставете го во сад. Со миксер измешајте го путерот, брашното и прстофат сол додека смесата не се соедини.
  3. Потоа, истурете ја смесата врз работна површина, додајте го шеќерот во прав и другата половина изрендана кора од лимон.
  4. Формирајте вдлабнатина и во средината додајте две жолчки од јајце, започнете да мешате најпрво со вилушка, а потоа набрзина замесете тесто. Од тестото формирајте топка и ставете ја во фрижидер најмалку 30 минути.
  5. Откако капините ќе отстојат, исцедете ги од вишокот сок.
  6. Тестото расукајте го во голем круг и ставете го во округла модла за торта со димензии околу 18-20 сантиметри, а вишокот исечете го и замесете го во топка.
  7. Направете дупки со вилушката во тестото што го распоредивте и ставете ги малините. Вишокот тесто расукајте го во круг и додајте го врз малините. Повторно со вилушка направете дупки на површината на тестото.
  8.  Печете ја тортата во загреана рерна на 175°C, околу 35 минути и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: