Рецепти
Торта од костени и какао Ана Ѓорова

Одличен и вкусен есенски десерт од мелени бадеми, костени и какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(500 Грама)

Путер(150 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Јајце(4 )

Какао(75 Грама)

Екстракт од рум

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Костените излупете ги и ставете ги во солена вода да се варат додека омекнат. Потоа сомелете ги, па ставете ги во сад настрана.
  2. Жолчките изматете ги со шеќерот, додавајте го постепено путерот, мелените бадеми, костените, какаото, малку сол и малку екстракт од рум. Наместо рум, може да додадете и други ароми по желба на пример малку рендана кора од портокал или екстракт од ванила.
  3. Белките изматете ги пенасто со миксер и додајте ги во смесата со жолчките.
  4. Огноотпорен сад намастете го со путер и наросете брашно на површината, па потоа додајте ја целата смеса и убаво распоредете.
  5. Тортата печете ја 40 минути во рерна на 180°C.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: