Рецепти
Торта од лосос
Декоративна и превкусна солена торта од свеж и чаден лосос во одлична комбинација со павлака, краставици и копар
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лосос(600 Грама)
Лосос чаден(100 Грама)
Краставица(7 поголеми )
Кромид(2 Главици)
Копар(1 Гранче)
Кисела павлака(500 Милилитри)
Лимон(1 )
Желатин(6 ливчиња )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исечкајте го чадениот лосос на ситни парчиња.
- Потопете ги листовите желатин во ладна вода и оставете ги да отстојат.
- Ставете го свежиот лосос во тенџере, прелијте со вода и ставете го на рингла да врие. Кога ќе зоврие, варете 8 минути, па тргнете од оган.
- Излупете ги краставиците и исечкајте ги по должина, па на половина. Со лажиче отстранете го средниот дел од краставиците, а остатокот исечкајте го на поситни коцки.
- Кромидот исечкајте го на коцки, исто така и копарот исечкајте го ситно.
- Во поголем сад ставете го прво лососот исечкан на парчиња, па додајте ги краставичките, кромидот, копарот, 300 мл павлака, бибер, сол и сок од свежо исцеден лимон. Измешајте.
- Исцедете го желатинот, измешајте го со остатокот од павлаката и ставете го малку на рингла. Загрејте го, па додајте го во смесата со лосос.
- Во кружен калап за торти со пречник 24 см ставете проѕирна фолија, премачкајте ја со масло, па наредете го исечканиот лосос. Врз чадениот лосос нанесете од смесата со варен лосос, израмнете и прекријте со фолија.
- Врз фолијата ставете кујнска крпа и смесата ставете ја фрижидер преку ноќ.
- Следниот ден на чинија наредете сечкани кругови краставица, па ставете ја одозгора тортата од лосос. Декорирајте со краставица, исечете на парчиња и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во