Рецепти
Торта од лосос Ана Ѓорова

Декоративна и превкусна солена торта од свеж и чаден лосос во одлична комбинација со павлака, краставици и копар

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лосос(600 Грама)

Лосос чаден(100 Грама)

Краставица(7 поголеми )

Кромид(2 Главици)

Копар(1 Гранче)

Кисела павлака(500 Милилитри)

Лимон(1 )

Желатин(6 ливчиња )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Исечкајте го чадениот лосос на ситни парчиња.
  2. Потопете ги листовите желатин во ладна вода и оставете ги да отстојат.
  3. Ставете го свежиот лосос во тенџере, прелијте со вода и ставете го на рингла да врие. Кога ќе зоврие, варете 8 минути, па тргнете од оган.
  4. Излупете ги краставиците и исечкајте ги по должина, па на половина. Со лажиче отстранете го средниот дел од краставиците, а остатокот исечкајте го на поситни коцки.
  5. Кромидот исечкајте го на коцки, исто така и копарот исечкајте го ситно.
  6. Во поголем сад ставете го прво лососот исечкан на парчиња, па додајте ги краставичките, кромидот, копарот, 300 мл павлака, бибер, сол и сок од свежо исцеден лимон. Измешајте.
  7. Исцедете го желатинот, измешајте го со остатокот од павлаката и ставете го малку на рингла. Загрејте го, па додајте го во смесата со лосос.
  8. Во кружен калап за торти со пречник 24 см ставете проѕирна фолија, премачкајте ја со масло, па наредете го исечканиот лосос. Врз чадениот лосос нанесете од смесата со варен лосос, израмнете и прекријте со фолија.
  9. Врз фолијата ставете кујнска крпа и смесата ставете ја фрижидер преку ноќ.
  10. Следниот ден на чинија наредете сечкани кругови краставица, па ставете ја одозгора тортата од лосос. Декорирајте со краставица, исечете на парчиња и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: