Рецепти
Торта од лосос Ана Ѓорова

Декоративна и превкусна солена торта од свеж и чаден лосос во одлична комбинација со павлака, краставици и копар

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лосос(600 Грама)

Лосос чаден(100 Грама)

Краставица(7 поголеми )

Кромид(2 Главици)

Копар(1 Гранче)

Кисела павлака(500 Милилитри)

Лимон(1 )

Желатин(6 ливчиња )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Исечкајте го чадениот лосос на ситни парчиња.
  2. Потопете ги листовите желатин во ладна вода и оставете ги да отстојат.
  3. Ставете го свежиот лосос во тенџере, прелијте со вода и ставете го на рингла да врие. Кога ќе зоврие, варете 8 минути, па тргнете од оган.
  4. Излупете ги краставиците и исечкајте ги по должина, па на половина. Со лажиче отстранете го средниот дел од краставиците, а остатокот исечкајте го на поситни коцки.
  5. Кромидот исечкајте го на коцки, исто така и копарот исечкајте го ситно.
  6. Во поголем сад ставете го прво лососот исечкан на парчиња, па додајте ги краставичките, кромидот, копарот, 300 мл павлака, бибер, сол и сок од свежо исцеден лимон. Измешајте.
  7. Исцедете го желатинот, измешајте го со остатокот од павлаката и ставете го малку на рингла. Загрејте го, па додајте го во смесата со лосос.
  8. Во кружен калап за торти со пречник 24 см ставете проѕирна фолија, премачкајте ја со масло, па наредете го исечканиот лосос. Врз чадениот лосос нанесете од смесата со варен лосос, израмнете и прекријте со фолија.
  9. Врз фолијата ставете кујнска крпа и смесата ставете ја фрижидер преку ноќ.
  10. Следниот ден на чинија наредете сечкани кругови краставица, па ставете ја одозгора тортата од лосос. Декорирајте со краставица, исечете на парчиња и послужете.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: