Рецепти
Торта од зелка и мелено месо Ана Ѓорова

Солена торта од мелено месо, свежа зелка, печурки и моркови за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(1,5 )

Мешано мелено месо(500 Грама)

Ориз(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(1 )

Морков(2 )

Лук(1 Чешне)

Рендан кашкавал(300 Грама)

Маринирани шампињони(300 Грама)

Павлака(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Зелката се обарува во вода со сол и лимонтус. Потоа се одвојуваат листовите и им се сече средината.
  2. Оризот се обарува и се процедува. Печурките се пропржуваат со морковот исечкани на ситно.
  3. Оризот, печурките и морковот се ставаат во сад, им се додава и јајцето, сето тоа се меша со меленото месо и се додава сечкан лук.
  4. Во кружен подлабок плех (може и калап за торта) се редат три листа од зелка да го покријат целиот плех.
  5. Потоа се става од филот еден слој и повторно се реди зелка сè додека не се истрошат сите листови и филот. На крајот се поклопува целата торта со листови и се премачкува со павлака и рендан кашкавал.
  6. Плехот се завиткува во фолија и се пече 40-50 минути. Кога ќе се испече се префрлува на голема чинија и се сече на парчиња. Може да се послужи со павлака.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: