Рецепти
Торта од зелка и мелено месо
Солена торта од мелено месо, свежа зелка, печурки и моркови за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1,5 )
Мешано мелено месо(500 Грама)
Ориз(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(1 )
Морков(2 )
Лук(1 Чешне)
Рендан кашкавал(300 Грама)
Маринирани шампињони(300 Грама)
Павлака(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Зелката се обарува во вода со сол и лимонтус. Потоа се одвојуваат листовите и им се сече средината.
- Оризот се обарува и се процедува. Печурките се пропржуваат со морковот исечкани на ситно.
- Оризот, печурките и морковот се ставаат во сад, им се додава и јајцето, сето тоа се меша со меленото месо и се додава сечкан лук.
- Во кружен подлабок плех (може и калап за торта) се редат три листа од зелка да го покријат целиот плех.
- Потоа се става од филот еден слој и повторно се реди зелка сè додека не се истрошат сите листови и филот. На крајот се поклопува целата торта со листови и се премачкува со павлака и рендан кашкавал.
- Плехот се завиткува во фолија и се пече 40-50 минути. Кога ќе се испече се префрлува на голема чинија и се сече на парчиња. Може да се послужи со павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во