Рецепти
Торта ролат Ана Ѓорова

Декоративна торта што е одлична за роденденски прослави

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(12 Супени лажици)

Брашно(7 Супени лажици)

Џем од јагоди(400 Грама)

Млеко(500 Милилитри)

Пудинг од чоколадо(2 Пакувања)

Путер(50 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Мелени ореви(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад за матење се матат јајцата со 6 лажици шеќер додека шеќерот се растопи. Во садот постепено го додаваме брашното, мешајќи со лажица.
  2. Смесата се става во тава обложена со хартија за печење. Се пече на 200 степени додека не се зарумени одозгора.
  3. Го вадиме тестото од рерна, по 5 минути го превртуваме на влажна крпа, веднаш го премачкуваме со мармалад (од јагоди, малини или капини) и го виткаме во ролат.
  4. Ролатот треба да отстои половина ден, а потоа се сече на парчиња со дебелина од 1 см.
  5. Филот: млекото се вари со 6 лажици шеќер и се додаваат двата чоколадни пудинзи кои претходно се растопени во малку млеко. Кога смесата ќе се згусне, се додава чоколадото за готвење и путерот.
  6. Тргаме од оган и оставаме да се олади и тогаш ги додаваме мелените ореви.
  7. Во кружен (полутопчест) сад се редат исечените парчиња ролат по ѕидовите на садот едно до друго. Најдолу на садот се става од филот со дебелина од 1 см, па се реди ролатот хоризонтално. Постапката се повторува додека не се наполни садот, а да се заврши со ролат.
  8. Садот се става во фрижидер да се стегне и по 2 часа се превртува во плитка, кружна чинија. Се украсува со шлаг по желба.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: