Рецепти
Торта со чоколадо и мармалад Ана Ѓорова

Вкусна торта со состојки што веќе ги имате во кујната

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(9 )

Шеќер(130 Грама)

Брашно(90 Грама)

Какао(35 Грама)

Млеко(500 Милилитри)

Шеќер во прав(125 Грама)

Путер(300 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Џем од кајсии(100 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

Пандишпан

  1. Пет јајца искршете ги и одделете ги жолчките од белките: белките ставете ги во сад за матење, 4 жолчки ставете во друг сад за матење, а 5-тата жолчка оставете ја во сад настрана.
  2. Изматете ги белките со миксер, додајте 65 г шеќер и матете додека да се растопи.
  3. Преостанатиот шеќер додајте го во садот со жолчките и матете со миксер додека шеќерот се растопи.
  4. Изматените жолчки измешајте ги со изматените белки, додајте ги брашното и какаото и мешајте со лажица додека смесата се соедини.
  5. Нанесете ја во тркалезен калап за печење обложен со хартија за печење и печете го 30 минути во рерна на температура од 180 степени.

Фил

  1. Во тенџере на оган додајте го млекото.
  2. Четири јајца искршете ги и одделете ги жолчките од белките: жолчките додајте ги во садот со 1 жолчка што остана од пандишпанот, додајте го шеќерот во прав и матете со миксер.
  3. Потоа содржината од садот додајте ја во зовриеното млеко во тенџерето на оган и мешајте со лажица. Додајте и малку рендана кора од лимон.
  4. Откако кремот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган и оставете го кремот да се олади.
  5. Во друго тенџере на оган растопете 100 г чоколадо искршено на парчиња и оставете да се излади.
  6. Во сад за матење со миксер изматете 250 г путер додека да стане пенаст, па додајте ги изладениот крем и изладеното топено чоколадо. Изматете со миксерот додека филот се соедини.

Финална постапка

  1. Пандишпанот извадете го од калапот и отстранете му ја хартијата за печење.
  2. Исечете го на 3 еднакви дела: на чинија за торта ставете ја првата кора пандишпан и премачкајте ја со фил.
  3. Повторете ја постапката со останатите кори и филот.
  4. Со преостанатиот фил премачкајте го страничниот дел на тортата, а горната површина премачкајте ја со џемот од кајсии.
  5. Одозгора прелијте ја тортата со 100 г топено чоколадо со 50 г путер.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: