Рецепти
Торта со чоколадо и мармалад
Вкусна торта со состојки што веќе ги имате во кујната
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(9 )
Шеќер(130 Грама)
Брашно(90 Грама)
Какао(35 Грама)
Млеко(500 Милилитри)
Шеќер во прав(125 Грама)
Путер(300 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Џем од кајсии(100 Грама)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
Пандишпан
- Пет јајца искршете ги и одделете ги жолчките од белките: белките ставете ги во сад за матење, 4 жолчки ставете во друг сад за матење, а 5-тата жолчка оставете ја во сад настрана.
- Изматете ги белките со миксер, додајте 65 г шеќер и матете додека да се растопи.
- Преостанатиот шеќер додајте го во садот со жолчките и матете со миксер додека шеќерот се растопи.
- Изматените жолчки измешајте ги со изматените белки, додајте ги брашното и какаото и мешајте со лажица додека смесата се соедини.
- Нанесете ја во тркалезен калап за печење обложен со хартија за печење и печете го 30 минути во рерна на температура од 180 степени.
Фил
- Во тенџере на оган додајте го млекото.
- Четири јајца искршете ги и одделете ги жолчките од белките: жолчките додајте ги во садот со 1 жолчка што остана од пандишпанот, додајте го шеќерот во прав и матете со миксер.
- Потоа содржината од садот додајте ја во зовриеното млеко во тенџерето на оган и мешајте со лажица. Додајте и малку рендана кора од лимон.
- Откако кремот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган и оставете го кремот да се олади.
- Во друго тенџере на оган растопете 100 г чоколадо искршено на парчиња и оставете да се излади.
- Во сад за матење со миксер изматете 250 г путер додека да стане пенаст, па додајте ги изладениот крем и изладеното топено чоколадо. Изматете со миксерот додека филот се соедини.
Финална постапка
- Пандишпанот извадете го од калапот и отстранете му ја хартијата за печење.
- Исечете го на 3 еднакви дела: на чинија за торта ставете ја првата кора пандишпан и премачкајте ја со фил.
- Повторете ја постапката со останатите кори и филот.
- Со преостанатиот фил премачкајте го страничниот дел на тортата, а горната површина премачкајте ја со џемот од кајсии.
- Одозгора прелијте ја тортата со 100 г топено чоколадо со 50 г путер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во