Рецепти
Торта со јагоди Ана Ѓорова

Лесен десерт со свежи јагоди и чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прашок за печиво(1/2 (за пандишпан) )

Брашно(3 лажици (за пандишпан) )

Мелени ореви(5 лажици (за пандишпан) )

Шеќер(5 лажици (за пандишпан) )

Јајце(5 (за пандишпан) )

Маргарин(1 (за фил) )

Шеќер(250 грама (за фил) )

Нишесте (пченкарен скроб)(2 лажици (за фил) )

Пудинг од ванила(2 пакувања (за фил) )

Млеко(700 милилитри (за фил) )

Јагоди(700 грама (за шербет) )

Вода(300 милилитри (за шербет) )

Шеќер(400 грама (за шербет) )

Млеко(5 лажици (за глазура) )

Црно чоколадо(100 грама (за глазура) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Пандшпан: jајцата се матат со шеќерот, па се додаваат оревите, брашното и печивото. Пандишпанот се пече во тавче подмачкано со маргарин.
  2. Фил: во сад на оган се става млекото, а во друг сад се разматуваат пудинзите, шеќерот и густинот со малку млеко. Откако млекото ќе зоврие, состојките се мешаат во него и се трга настрана да се олади. Посебно се мати магаринот кој се соединува со изладениот фил.
  3. Шербет: кога ќе се олади пандишпанот, на оган се зоврива шеќерот со водата. Се остава да проврие 2-3 минути и се додаваат јагодите (претходно измиени и исечени на половина по должина).
  4. Глазура: чоколадото се топи на пареа со 5 лажици млеко и со малку маргарин.
  5. Финална постапка: смесата се остава да врие уште 2-3 минути, а потоа се истура врз пандишпанот и се редат јагодите една до друга.
  6. Врз јагодите се става филот, а одозгора се премачкува со чоколадна глазура и се украсува со јагоди.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: