Рецепти
Торта со јагоди
Лесен десерт со свежи јагоди и чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Прашок за печиво(1/2 (за пандишпан) )
Брашно(3 лажици (за пандишпан) )
Мелени ореви(5 лажици (за пандишпан) )
Шеќер(5 лажици (за пандишпан) )
Јајце(5 (за пандишпан) )
Маргарин(1 (за фил) )
Шеќер(250 грама (за фил) )
Нишесте (пченкарен скроб)(2 лажици (за фил) )
Пудинг од ванила(2 пакувања (за фил) )
Млеко(700 милилитри (за фил) )
Јагоди(700 грама (за шербет) )
Вода(300 милилитри (за шербет) )
Шеќер(400 грама (за шербет) )
Млеко(5 лажици (за глазура) )
Црно чоколадо(100 грама (за глазура) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Пандшпан: jајцата се матат со шеќерот, па се додаваат оревите, брашното и печивото. Пандишпанот се пече во тавче подмачкано со маргарин.
- Фил: во сад на оган се става млекото, а во друг сад се разматуваат пудинзите, шеќерот и густинот со малку млеко. Откако млекото ќе зоврие, состојките се мешаат во него и се трга настрана да се олади. Посебно се мати магаринот кој се соединува со изладениот фил.
- Шербет: кога ќе се олади пандишпанот, на оган се зоврива шеќерот со водата. Се остава да проврие 2-3 минути и се додаваат јагодите (претходно измиени и исечени на половина по должина).
- Глазура: чоколадото се топи на пареа со 5 лажици млеко и со малку маргарин.
- Финална постапка: смесата се остава да врие уште 2-3 минути, а потоа се истура врз пандишпанот и се редат јагодите една до друга.
- Врз јагодите се става филот, а одозгора се премачкува со чоколадна глазура и се украсува со јагоди.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во