Рецепти
Торта со јагоди Ана Ѓорова

Лесен десерт со свежи јагоди и чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прашок за печиво(1/2 (за пандишпан) )

Брашно(3 лажици (за пандишпан) )

Мелени ореви(5 лажици (за пандишпан) )

Шеќер(5 лажици (за пандишпан) )

Јајце(5 (за пандишпан) )

Маргарин(1 (за фил) )

Шеќер(250 грама (за фил) )

Нишесте (пченкарен скроб)(2 лажици (за фил) )

Пудинг од ванила(2 пакувања (за фил) )

Млеко(700 милилитри (за фил) )

Јагоди(700 грама (за шербет) )

Вода(300 милилитри (за шербет) )

Шеќер(400 грама (за шербет) )

Млеко(5 лажици (за глазура) )

Црно чоколадо(100 грама (за глазура) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Пандшпан: jајцата се матат со шеќерот, па се додаваат оревите, брашното и печивото. Пандишпанот се пече во тавче подмачкано со маргарин.
  2. Фил: во сад на оган се става млекото, а во друг сад се разматуваат пудинзите, шеќерот и густинот со малку млеко. Откако млекото ќе зоврие, состојките се мешаат во него и се трга настрана да се олади. Посебно се мати магаринот кој се соединува со изладениот фил.
  3. Шербет: кога ќе се олади пандишпанот, на оган се зоврива шеќерот со водата. Се остава да проврие 2-3 минути и се додаваат јагодите (претходно измиени и исечени на половина по должина).
  4. Глазура: чоколадото се топи на пареа со 5 лажици млеко и со малку маргарин.
  5. Финална постапка: смесата се остава да врие уште 2-3 минути, а потоа се истура врз пандишпанот и се редат јагодите една до друга.
  6. Врз јагодите се става филот, а одозгора се премачкува со чоколадна глазура и се украсува со јагоди.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: