Рецепти
Торта со јагоди Ана Ѓорова

Лесен десерт со свежи јагоди и чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прашок за печиво(1/2 (за пандишпан) )

Брашно(3 лажици (за пандишпан) )

Мелени ореви(5 лажици (за пандишпан) )

Шеќер(5 лажици (за пандишпан) )

Јајце(5 (за пандишпан) )

Маргарин(1 (за фил) )

Шеќер(250 грама (за фил) )

Нишесте (пченкарен скроб)(2 лажици (за фил) )

Пудинг од ванила(2 пакувања (за фил) )

Млеко(700 милилитри (за фил) )

Јагоди(700 грама (за шербет) )

Вода(300 милилитри (за шербет) )

Шеќер(400 грама (за шербет) )

Млеко(5 лажици (за глазура) )

Црно чоколадо(100 грама (за глазура) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Пандшпан: jајцата се матат со шеќерот, па се додаваат оревите, брашното и печивото. Пандишпанот се пече во тавче подмачкано со маргарин.
  2. Фил: во сад на оган се става млекото, а во друг сад се разматуваат пудинзите, шеќерот и густинот со малку млеко. Откако млекото ќе зоврие, состојките се мешаат во него и се трга настрана да се олади. Посебно се мати магаринот кој се соединува со изладениот фил.
  3. Шербет: кога ќе се олади пандишпанот, на оган се зоврива шеќерот со водата. Се остава да проврие 2-3 минути и се додаваат јагодите (претходно измиени и исечени на половина по должина).
  4. Глазура: чоколадото се топи на пареа со 5 лажици млеко и со малку маргарин.
  5. Финална постапка: смесата се остава да врие уште 2-3 минути, а потоа се истура врз пандишпанот и се редат јагодите една до друга.
  6. Врз јагодите се става филот, а одозгора се премачкува со чоколадна глазура и се украсува со јагоди.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: