Рецепти
Торта со јапонски јаболки Ана Ѓорова

Јапонското јаболко асоцира на есен, а овој десерт со арома на какао е токму тоа што Ви е потребно во тие денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јапонско јаболко(550 грама зрели )

Какао(10 Грама)

Брашно(210 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Кафеав шеќер(170 Грама)

Кардамом(1 Прстофат)

Путер(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измијте ги зрелите јапонски јаболки, извадете им ги листовите, излупете ги и исечете ги на поголеми парчиња.
  2. Просејте го брашното и измешајте го со кафеавиот шеќер и прстофат сол и кардамом во прав.
  3. Потоа додајте ги и какаото и тврдиот путер исечкан на коцки (путерот не го оставајте на собна температура да омекне, туку чувајте го во фрижидер или замрзнувач и потоа сечете го). Убаво и брзо со дланките промешајте ја смесата и соединете ги состојките. Треба да добиете грутчесто тесто.
  4. Половина од добиената смеса распоредете ја во кружен огноотпорен сад кој претходно го наросивте со малку шеќер на дното и краевите.
  5. Потоа врз тестото додајте ги јапонските јаболки, притиснете со вилушка и додајте го останатиот дел од тестото.
  6. Тортата печете ја на температура од 180 степени, 40 минути. Пред послужување, оставете ја малку да се олади и наросете одозгора какао.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: