Рецепти
Торта со јапонски јаболки
Јапонското јаболко асоцира на есен, а овој десерт со арома на какао е токму тоа што Ви е потребно во тие денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јапонско јаболко(550 грама зрели )
Какао(10 Грама)
Брашно(210 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Кафеав шеќер(170 Грама)
Кардамом(1 Прстофат)
Путер(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измијте ги зрелите јапонски јаболки, извадете им ги листовите, излупете ги и исечете ги на поголеми парчиња.
- Просејте го брашното и измешајте го со кафеавиот шеќер и прстофат сол и кардамом во прав.
- Потоа додајте ги и какаото и тврдиот путер исечкан на коцки (путерот не го оставајте на собна температура да омекне, туку чувајте го во фрижидер или замрзнувач и потоа сечете го). Убаво и брзо со дланките промешајте ја смесата и соединете ги состојките. Треба да добиете грутчесто тесто.
- Половина од добиената смеса распоредете ја во кружен огноотпорен сад кој претходно го наросивте со малку шеќер на дното и краевите.
- Потоа врз тестото додајте ги јапонските јаболки, притиснете со вилушка и додајте го останатиот дел од тестото.
- Тортата печете ја на температура од 180 степени, 40 минути. Пред послужување, оставете ја малку да се олади и наросете одозгора какао.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во