Рецепти
Торта со јапонски јаболки Ана Ѓорова

Јапонското јаболко асоцира на есен, а овој десерт со арома на какао е токму тоа што Ви е потребно во тие денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јапонско јаболко(550 грама зрели )

Какао(10 Грама)

Брашно(210 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Кафеав шеќер(170 Грама)

Кардамом(1 Прстофат)

Путер(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измијте ги зрелите јапонски јаболки, извадете им ги листовите, излупете ги и исечете ги на поголеми парчиња.
  2. Просејте го брашното и измешајте го со кафеавиот шеќер и прстофат сол и кардамом во прав.
  3. Потоа додајте ги и какаото и тврдиот путер исечкан на коцки (путерот не го оставајте на собна температура да омекне, туку чувајте го во фрижидер или замрзнувач и потоа сечете го). Убаво и брзо со дланките промешајте ја смесата и соединете ги состојките. Треба да добиете грутчесто тесто.
  4. Половина од добиената смеса распоредете ја во кружен огноотпорен сад кој претходно го наросивте со малку шеќер на дното и краевите.
  5. Потоа врз тестото додајте ги јапонските јаболки, притиснете со вилушка и додајте го останатиот дел од тестото.
  6. Тортата печете ја на температура од 180 степени, 40 минути. Пред послужување, оставете ја малку да се олади и наросете одозгора какао.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: