Рецепти
Торта со кокос и јаболки Ана Ѓорова

Торта со фил од кокос и со парчиња свежи јаболки со мед за едноставен, а вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(100 Грама)

Кафеав шеќер(100 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Лебни трошки(од интегрален леб 100 грама )

Лимон(1 )

Маргарин(125 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Белка од јајце(3 )

Кокос(50 Грама)

Шеќер(4-5 Супени лажици)

Јаболко(2-3 )

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното, печивото, кафеавиот шеќер, презлата и ренданата кора од лимон. Додајте ги маргаринот, јајцето и жолчките, па замесете тесто (по потреба додајте малку вода).
  2. Оставете го тестото да отстои во фрижидер, па ставете го во округол калап за торти.
  3. За филот: белките со миксер изматете ги во цврст снег, матете ги и постепено додавајте 4-5 лажици шеќер и матете додека пената стане сјајна и цврста. Додајте го кокосот и мешајте со лажица.
  4. Филот нанесете го на кората. Јаболките измијте ги, пресечете ги на половина, отстранете ги семките и исечете ги на тенки резанки. Нанесете ги едно до друго парче врз филот.
  5. Тортата печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Извадете ја од рерна и јаболките премачкајте ги со мед. Оставете ја тортата да се олади, па сервирајте ја.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: