Рецепти
Торта со кокос и јаболки
Торта со фил од кокос и со парчиња свежи јаболки со мед за едноставен, а вкусен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(100 Грама)
Кафеав шеќер(100 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Лебни трошки(од интегрален леб 100 грама )
Лимон(1 )
Маргарин(125 Грама)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Белка од јајце(3 )
Кокос(50 Грама)
Шеќер(4-5 Супени лажици)
Јаболко(2-3 )
Мед(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте ги брашното, печивото, кафеавиот шеќер, презлата и ренданата кора од лимон. Додајте ги маргаринот, јајцето и жолчките, па замесете тесто (по потреба додајте малку вода).
- Оставете го тестото да отстои во фрижидер, па ставете го во округол калап за торти.
- За филот: белките со миксер изматете ги во цврст снег, матете ги и постепено додавајте 4-5 лажици шеќер и матете додека пената стане сјајна и цврста. Додајте го кокосот и мешајте со лажица.
- Филот нанесете го на кората. Јаболките измијте ги, пресечете ги на половина, отстранете ги семките и исечете ги на тенки резанки. Нанесете ги едно до друго парче врз филот.
- Тортата печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Извадете ја од рерна и јаболките премачкајте ги со мед. Оставете ја тортата да се олади, па сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во