Рецепти
Торта со ореви (посно) Ана Ѓорова

Посна торта од ореви, мармалад и суво грозје со фил од алва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Чаши)

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Мармалад од сливи(2 Чаши)

Шеќер(300 грама + 2 чаши )

Прашок за печиво(2 )

Гриз(4 Супени лажици)

Суво грозје(100 Грама)

Сечкани ореви(100 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Алва(200 Грама)

Вода(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Маслото, киселата вода, брашното, мармаладот од сливи (или од кајсии по желба), 2 чаши шеќер, прашакот за печиво, гризот, 100 грама сечкани ореви, 100 грама мелени ореви и сувото грозје се мешаат заедно во голем сад додека смесата да се соедини. Ако е густо, се додава кисела вода.
  2. Смесата се дели на два дела и се пече во два посебни еднакви садови.
  3. Филот се подготвува на следниот начин: 300 грама шеќер и 100 мл вода се варат како за слатко, се додаваат алвата и 150 грама мелени ореви.
  4. Тортата се вади од рерна, се остава да се подолади и потоа се филува едниот дел, па се поклопува со другиот дел. Целата торта се филува и однадвор и се наросува со мелени ореви.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: