Рецепти
Торта со ореви (посно)
Посна торта од ореви, мармалад и суво грозје со фил од алва
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 Чаши)
Газирана вода(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Мармалад од сливи(2 Чаши)
Шеќер(300 грама + 2 чаши )
Прашок за печиво(2 )
Гриз(4 Супени лажици)
Суво грозје(100 Грама)
Сечкани ореви(100 Грама)
Мелени ореви(250 Грама)
Алва(200 Грама)
Вода(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Маслото, киселата вода, брашното, мармаладот од сливи (или од кајсии по желба), 2 чаши шеќер, прашакот за печиво, гризот, 100 грама сечкани ореви, 100 грама мелени ореви и сувото грозје се мешаат заедно во голем сад додека смесата да се соедини. Ако е густо, се додава кисела вода.
- Смесата се дели на два дела и се пече во два посебни еднакви садови.
- Филот се подготвува на следниот начин: 300 грама шеќер и 100 мл вода се варат како за слатко, се додаваат алвата и 150 грама мелени ореви.
- Тортата се вади од рерна, се остава да се подолади и потоа се филува едниот дел, па се поклопува со другиот дел. Целата торта се филува и однадвор и се наросува со мелени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во