Рецепти
Торта со ореви (посно) Ана Ѓорова

Посна торта од ореви, мармалад и суво грозје со фил од алва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Чаши)

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Мармалад од сливи(2 Чаши)

Шеќер(300 грама + 2 чаши )

Прашок за печиво(2 )

Гриз(4 Супени лажици)

Суво грозје(100 Грама)

Сечкани ореви(100 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Алва(200 Грама)

Вода(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Маслото, киселата вода, брашното, мармаладот од сливи (или од кајсии по желба), 2 чаши шеќер, прашакот за печиво, гризот, 100 грама сечкани ореви, 100 грама мелени ореви и сувото грозје се мешаат заедно во голем сад додека смесата да се соедини. Ако е густо, се додава кисела вода.
  2. Смесата се дели на два дела и се пече во два посебни еднакви садови.
  3. Филот се подготвува на следниот начин: 300 грама шеќер и 100 мл вода се варат како за слатко, се додаваат алвата и 150 грама мелени ореви.
  4. Тортата се вади од рерна, се остава да се подолади и потоа се филува едниот дел, па се поклопува со другиот дел. Целата торта се филува и однадвор и се наросува со мелени ореви.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: