Рецепти
Торта со урми
Превкусна торта од урми и ореви со чоколаден фил која со сигурност ќе сакате повторно да ја подготвите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(10 )
Шеќер(5 Супени лажици)
Урми(250 Грама)
Сечкани ореви(250 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Шеќер во прав(8 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Млеко(мала шолја околу 100 мл )
Маргарин(250 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Рерната загрејте ја на 170°C.
- Во еден сад промешајте го брашното со сечканите ореви и со сечканите урми.
- Поделете ги белките и жолчките.
- Белките пенасто со миксер изматете ги со малку сол, па постепено лажица по лажица додавајте го шеќерот и матете со миксерот на најголема брзина додека да добиете смеса како цврст снег.
- Потоа во снегот од белки со лажица измешајте ги урмите и оревите.
- Смесата распоредете ја врз плех со хартија за печење и убаво израмнете.
- Печете ја во рерната додека да добие убава боја.
- Потоа извадете ја од рерна, извадете ја хартијата за печење и оставете ја да се излади.
- За филот: на пареа изматете ги жолчките со 6 лажици шеќер во прав, ванилиниот шеќер и со мала шолја млеко. Варете и додајте 100 грама чоколадо искршено на коцки и продолжете да мешате додека да се растопи.
- Оставете го садот настрана за да се олади смесата.
- Маргаринот пенасто изматете го со миксер заедно со 2 лажици шеќер во прав. Додајте го оладениот чоколаден крем и матете со миксер додека се соедини смесата.
- Тестото поделете го на три дела и исечете го.
- Филувајте ја тортата помеѓу корите и одозгора.
- Украсете ја по желба и оставете ја во фрижидер да се олади пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во