Рецепти

Тортелини со печурки и печеница
Вкусни тестенини со сос од шампињони, печеница и слатка павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тортелини(1 Пакување)
Печеница(10 Парчиња)
Свежи шампињони(1 Пакување)
Слатка павлака(500 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(малку )
Сув босилек(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Прво се варат тортелините, се цедат и се тргаат настрана.
- Во меѓувреме кромидот ситно се сечка и се пропржува во тава со загреано масло, па откако ќе омекне се додава печеницата (или свински врат по желба). Може наместо стар кромид да употребите млад.
- Во друга подлабока тава се ставаат печурките исечкани на листови да се пржат, а откако ќе се испржат се додаваат кромидот и печеницата и се оставаат уште 5 минути заедно да се пропржат на тивок оган.
- Се посолува и зачинува со вегета, босилек и малку лук во прав, а потоа се додава павлаката за готвење. Се вари додека ја добие потребната густина.
- Тортелините се ставаат во длабока тава и се додаваат сосот од печурки, печеница, кромид и павлака.
- Се варат уште малку, потоа се тргаат од оган и се сервираат со рендан пармезан или сечкан магдонос по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во