Рецепти
Триаголници со јаболки и ореви
Вкусни мини триаголници со готови кори што потсетуваат на штрудли, а имаат одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Шеќер во прав(100 Грама)
Јаболко(1 Килограм)
Сечкани ореви(200 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јаболките се лупат и се рендаат. Потоа заедно со шеќерот се ставаат во тава на оган и се динстаат 20 минути на тивок оган. Се додаваат сечканите ореви и ванилата.
- Во друг сад се растопува прашокот за печиво во 250 мл млака вода. Потоа секоја кора се премачкува со оваа смеса и се попрскува со масло.
- Откако ќе ја премачкате кората со растопеното печиво и ќе ја попрскате со масло, се превиткува на половина.
- Во горниот десен агол на кората се става од филот и потоа се витка во форма на триаголник до крајот на кората.
- Триаголниците се редат во претходно премачкана тепсија со масло.
- Одозгора се премачкуваат со растопениот прашок за печиво и со масло.
- Се печат 30 минути на 180 степени.
- Отако ќе се извади тепсијата со печените триаголници, се покрива со влажна крпа и се остава додека да се олади.
- На крај оладените триаголници поросете ги со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во