Рецепти
Црна алва (посно) Ана Ѓорова

Турски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Брашно(3 Чаши)

Шеќер(7 Супени лажици)

Сечкани ореви(200 Грама)

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во длабок сад на оган ги ставаме маслото и брашното и мешаме на тивок оган додека смесата добие темна боја.
  2. Откако смесата ќе добие кафена боја, ги додаваме оревите и шеќерот, а веднаш потоа налеваме вода и мешаме постојано додека течноста испари.
  3. Од смесата се прават полутопки или бомбици по желба и се ставаат во чинија за послужување, а одозгора се сечка орев или бадеми. Може да се послужи и во садови по желба.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: