Рецепти
Црна алва (посно) Ана Ѓорова

Турски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Брашно(3 Чаши)

Шеќер(7 Супени лажици)

Сечкани ореви(200 Грама)

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во длабок сад на оган ги ставаме маслото и брашното и мешаме на тивок оган додека смесата добие темна боја.
  2. Откако смесата ќе добие кафена боја, ги додаваме оревите и шеќерот, а веднаш потоа налеваме вода и мешаме постојано додека течноста испари.
  3. Од смесата се прават полутопки или бомбици по желба и се ставаат во чинија за послужување, а одозгора се сечка орев или бадеми. Може да се послужи и во садови по желба.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: