Рецепти
Црна алва (посно)
Турски деликатес
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(1 Чаша)
Брашно(3 Чаши)
Шеќер(7 Супени лажици)
Сечкани ореви(200 Грама)
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во длабок сад на оган ги ставаме маслото и брашното и мешаме на тивок оган додека смесата добие темна боја.
- Откако смесата ќе добие кафена боја, ги додаваме оревите и шеќерот, а веднаш потоа налеваме вода и мешаме постојано додека течноста испари.
- Од смесата се прават полутопки или бомбици по желба и се ставаат во чинија за послужување, а одозгора се сечка орев или бадеми. Може да се послужи и во садови по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во