Рецепти
Турска баклава
Благ специјалитет по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Пакување)
Ореви(500 Грама)
Бадеми(500 Грама)
Путер(300 Грама)
Шеќер(1/4 Килограм)
Вода(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Сомелете половина килограм ореви и половина килограм бадеми и измешајте ги.
- Искористете голема кружна или правоаголна тепсија и намрсете ја со путер.
- Во тенџере истопете путер и во намрсената тепсија ставете една кора за баклава и попрскајте ја со стопениот путер. Потоа, ставете друга кора и наросете со смесата од ореви и бадеми. Повторувајте ја постапката на секоја втора кора и кога ќе завршите, исечете ја баклавата на еднакви квадрати или дијагонално и полијте ги парчињата со растопен путер. Ставете ја баклавата да се пече околу 45 минути на 180 степени додека не зарумени.
- Подготовка на шербет: во тенџере загрејте 1/2 литар вода и додајте 1/4 килограм шеќер и варете со постојано мешање додека не се добие густа смеса.
- Извадете ја баклавата од рерна и оставете малку да се олади, па прелијте ја со смесата убаво така што секое парче ќе биде во шербетот. Баклавата се послужува кога ќе впие убаво шербетот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во