Рецепти
Турска баклава Ана Ѓорова

Благ специјалитет по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Пакување)

Ореви(500 Грама)

Бадеми(500 Грама)

Путер(300 Грама)

Шеќер(1/4 Килограм)

Вода(1/2 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Сомелете половина килограм ореви и половина килограм бадеми и измешајте ги.
  2. Искористете голема кружна или правоаголна тепсија и намрсете ја со путер.
  3. Во тенџере истопете путер и во намрсената тепсија ставете една кора за баклава и попрскајте ја со стопениот путер. Потоа, ставете друга кора и наросете со смесата од ореви и бадеми. Повторувајте ја постапката на секоја втора кора и кога ќе завршите, исечете ја баклавата на еднакви квадрати или дијагонално и полијте ги парчињата со растопен путер. Ставете ја баклавата да се пече околу 45 минути на 180 степени додека не зарумени.
  4. Подготовка на шербет: во тенџере загрејте 1/2 литар вода и додајте 1/4 килограм шеќер и варете со постојано мешање додека не се добие густа смеса.
  5. Извадете ја баклавата од рерна и оставете малку да се олади, па прелијте ја со смесата убаво така што секое парче ќе биде во шербетот. Баклавата се послужува кога ќе впие убаво шербетот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: