Рецепти
Турска баклава Ана Ѓорова

Благ специјалитет по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Пакување)

Ореви(500 Грама)

Бадеми(500 Грама)

Путер(300 Грама)

Шеќер(1/4 Килограм)

Вода(1/2 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Сомелете половина килограм ореви и половина килограм бадеми и измешајте ги.
  2. Искористете голема кружна или правоаголна тепсија и намрсете ја со путер.
  3. Во тенџере истопете путер и во намрсената тепсија ставете една кора за баклава и попрскајте ја со стопениот путер. Потоа, ставете друга кора и наросете со смесата од ореви и бадеми. Повторувајте ја постапката на секоја втора кора и кога ќе завршите, исечете ја баклавата на еднакви квадрати или дијагонално и полијте ги парчињата со растопен путер. Ставете ја баклавата да се пече околу 45 минути на 180 степени додека не зарумени.
  4. Подготовка на шербет: во тенџере загрејте 1/2 литар вода и додајте 1/4 килограм шеќер и варете со постојано мешање додека не се добие густа смеса.
  5. Извадете ја баклавата од рерна и оставете малку да се олади, па прелијте ја со смесата убаво така што секое парче ќе биде во шербетот. Баклавата се послужува кога ќе впие убаво шербетот.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: