Рецепти
Тути-фрути торта Ана Ѓорова

Декоративна летна торта со разни видови свежо сезонско овошје и шлаг, како одличен рецепт за љубителите на овошни десерти

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Шеќер(70 Грама)

Мелени бадеми(3 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Какао(1 Кафена лажица)

Цимет(1/2 Кафена лажица)

Диња(200 Грама)

Пудинг од ванила(1 Пакување)

Маргарин(100 Грама)

Шеќер во прав(100 Грама)

Суви брусници(50 Грама)

Сува папаја(50 Грама)

Шлаг во прав(1 Пакување)

Портокал(1/2 )

Праска(1-2 )

Капини(0.5 Шака)

Малини(0.5 Шака)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

ТЕСТО:

  1. Жолчките од јајце пенасто изматете ги со 2 и пол супени лажици шеќер, а белките изматете ги со уште 2 и пол лажици шеќер и направете цврста пена.
  2. Соединете ги смесата од жолчката и белката, измешајте и постепено додавајте ги мелените бадеми, брашното, какаото и циметот.
  3. Добиената смеса прелијте ја во намастена, набрашнета, округла тава и печете околу 30-35 минути на загреана рерна од 175 степени. Оставете да се олади, па исечете на 2 кори.

ФИЛ:

  1. Исчистете ги семките од дињата, исечете ја на коцки, а потоа сварете ја во тенџере со вода додека не омекне, па испасирајте ги парчињата.
  2. Во 4 децилитри од испасираниот сок од диња (ако нема толку, додајте вода или малку сок од диња) измешајте го пудингот од ванила и 50 грама шеќер и ставете го повторно тенџерето на слаб оган додека смесата не згусне.
  3. Оставете смесата малку да се олади, а во меѓувреме изматете го маргаринот со шеќерот во прав, па кога ќе се олади смесата додајте го маргаринот и шеќерот во прав.
  4. Додајте го и сувото овошје, а потоа убаво нанесете ја смесата на првата кора и покријте со втората кора, малку притиснете и оставете ја да отстои преку ноќ.
  5. Утредента одозгора нанесете го подготвениот шлаг и украсете со ситно сечкани праски, кришки портокал, малини и капини.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: