Рецепти
Тути-фрути торта
Декоративна летна торта со разни видови свежо сезонско овошје и шлаг, како одличен рецепт за љубителите на овошни десерти
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Шеќер(70 Грама)
Мелени бадеми(3 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
Какао(1 Кафена лажица)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Диња(200 Грама)
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Маргарин(100 Грама)
Шеќер во прав(100 Грама)
Суви брусници(50 Грама)
Сува папаја(50 Грама)
Шлаг во прав(1 Пакување)
Портокал(1/2 )
Праска(1-2 )
Капини(0.5 Шака)
Малини(0.5 Шака)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
ТЕСТО:
- Жолчките од јајце пенасто изматете ги со 2 и пол супени лажици шеќер, а белките изматете ги со уште 2 и пол лажици шеќер и направете цврста пена.
- Соединете ги смесата од жолчката и белката, измешајте и постепено додавајте ги мелените бадеми, брашното, какаото и циметот.
- Добиената смеса прелијте ја во намастена, набрашнета, округла тава и печете околу 30-35 минути на загреана рерна од 175 степени. Оставете да се олади, па исечете на 2 кори.
ФИЛ:
- Исчистете ги семките од дињата, исечете ја на коцки, а потоа сварете ја во тенџере со вода додека не омекне, па испасирајте ги парчињата.
- Во 4 децилитри од испасираниот сок од диња (ако нема толку, додајте вода или малку сок од диња) измешајте го пудингот од ванила и 50 грама шеќер и ставете го повторно тенџерето на слаб оган додека смесата не згусне.
- Оставете смесата малку да се олади, а во меѓувреме изматете го маргаринот со шеќерот во прав, па кога ќе се олади смесата додајте го маргаринот и шеќерот во прав.
- Додајте го и сувото овошје, а потоа убаво нанесете ја смесата на првата кора и покријте со втората кора, малку притиснете и оставете ја да отстои преку ноќ.
- Утредента одозгора нанесете го подготвениот шлаг и украсете со ситно сечкани праски, кришки портокал, малини и капини.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во