Рецепти
Ванилици со лешник
Вкусните ванилини колачиња со фил од лешници и џем од кајсии кои морате да ги испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(250 Грама)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Шеќер во прав(100 Грама)
Лимон(0.5 )
Мелени лешници(100 Грама)
Брашно(500 Грама)
Џем од кајсии(350 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во подлабок сад измешајте ги омекнатиот путер, јајцето, жолчките, шеќерот во прав, сокот од лимон и мелените лешници. Смесата измешајте ја и добро соединете ги состојките.
- Потоа постепено додавајте го брашното и замесете меко тесто. Тестото ставете го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да отстои 1 час.
- Отстојаното тесто префрлете го на набрашнета површина и расукајте го со дебелина од 1 сантиметар. Со модли со форма по желба, исечете го тестото и обликувајте ванилици.
- Плех обложете го со хартија за печење и во него наредете ги ванилиците. Печете ги во загреана рерна на 180°C, околу 15 минути.
- Печените колачиња оставете ги да се оладат, а потоа половина намачкајте ги со џем од кајсија и преклопете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во