Рецепти
Ванилици со лешник Ана Ѓорова

Вкусните ванилини колачиња со фил од лешници и џем од кајсии кои морате да ги испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(250 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Шеќер во прав(100 Грама)

Лимон(0.5 )

Мелени лешници(100 Грама)

Брашно(500 Грама)

Џем од кајсии(350 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во подлабок сад измешајте ги омекнатиот путер, јајцето, жолчките, шеќерот во прав, сокот од лимон и мелените лешници. Смесата измешајте ја и добро соединете ги состојките.
  2. Потоа постепено додавајте го брашното и замесете меко тесто. Тестото ставете го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да отстои 1 час.
  3. Отстојаното тесто префрлете го на набрашнета површина и расукајте го со дебелина од 1 сантиметар. Со модли со форма по желба, исечете го тестото и обликувајте ванилици.
  4. Плех обложете го со хартија за печење и во него наредете ги ванилиците. Печете ги во загреана рерна на 180°C, околу 15 минути.
  5. Печените колачиња оставете ги да се оладат, а потоа половина намачкајте ги со џем од кајсија и преклопете ги.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: