Рецепти
Варено пилешко во фолија
Со ролованиот стек може да сервирате варен ориз или испржени парчиња морков
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(1 Килограм)
Сланина(400-500 грама исечена на листови )
Фета сирење(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешките стекови се расекуваат попречно по должина и се чукаат со кујнски чекан.
- Така добиените парчиња бело месо се премачкуваат со малку сенф, се зачинуваат со сол, вегета, бибер и кари, и тоа од двете страни, се виткаат во ролат секое посебно и се ставаат во сад покриен со најлонска фолија да отстојат преку ноќ.
- На едно поголемо малку намастено парче фолија се редат 4-5 ленти од тенко исечената сланина.
- Во спротивен правец од редењето на сланината се става пилешкото месо-отворено. На едниот крај ставаме парчиња фета сирење. Краевите малку ги свиткуваме кон внатре по должина и со помош на фолијата, убаво стегнати, ги виткаме во ролат.
- Секој ролат го завиткуваме во фолија.
- Така подготвените парчиња месо ги вариме во поголемо тенџере со зовриена вода околу 30 минути на тивок оган покриени со капак, а повремено ги превртуваме од другата страна.
- Потоа ги вадиме од водата, ја одвиткуваме фолијата, добро ги цедиме и ги пржиме малку во загреано масло колку да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во