Рецепти
Веганска торта со киноа и авокадо
Чоколадна торта со здрави состојки што е одлична веганска и безглутенска опција за десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Киноа зрна(250 Грама)
Вода(450 Милилитри)
Урми без семки(175 Грама)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Какао(8 Супени лажици)
Чиа семе(2 Супени лажици)
Мед(6-8 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Авокадо(2 )
Кокосово масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Киноата потопете ја во водата најмалку 15 минути, па исцедете ја. Уште подобро е ако ја оставите да отстои во водата преку ноќ.
- Потоа ставете ја во блендер заедно со урмите без семки, 4 лажици какао, 2-3 лажици мед (или друг засладувач по желба), ванила екстрактот, печивото, чиа семките и прстофат сол. Изблендирајте добро додека сите состојки убаво се соединат.
- Половина од смесата претурете ја во кружен сад (15 см) врз намастена хартија за печење и печете 35-45 минути во рерна на 180 степени. Проверете со чепкалка или нож дали е печена – боцнете и ако ножот излезе чист, извадете ја од рерна.
- Постапката повторете ја со преостанатата смеса.
- Пандишпаните оставете ги да се оладат 15 минути пред да ги извадите од садот.
- Во меѓувреме преполовете го авокадото и издлабете го, а потоа издлабениот дел ставете го во блендер заедно со 4 лажици какао, топеното кокосово масло и 4-6 лажици мед. Блендирајте додека добиете кремава, хомогена смеса.
- Премачкајте од филот врз првиот пандишпан, па поклопете со вториот пандишпан. Премачкајте ја целата торта со остатокот од филот и украсете со шумско овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во