Рецепти
Веганска торта со киноа и авокадо Ана Ѓорова

Чоколадна торта со здрави состојки што е одлична веганска и безглутенска опција за десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Киноа зрна(250 Грама)

Вода(450 Милилитри)

Урми без семки(175 Грама)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Какао(8 Супени лажици)

Чиа семе(2 Супени лажици)

Мед(6-8 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Авокадо(2 )

Кокосово масло(2 Супени лажици)

Малини

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Киноата потопете ја во водата најмалку 15 минути, па исцедете ја. Уште подобро е ако ја оставите да отстои во водата преку ноќ.
  2. Потоа ставете ја во блендер заедно со урмите без семки, 4 лажици какао, 2-3 лажици мед (или друг засладувач по желба), ванила екстрактот, печивото, чиа семките и прстофат сол. Изблендирајте добро додека сите состојки убаво се соединат.
  3. Половина од смесата претурете ја во кружен сад (15 см) врз намастена хартија за печење и печете 35-45 минути во рерна на 180 степени. Проверете со чепкалка или нож дали е печена – боцнете и ако ножот излезе чист, извадете ја од рерна.
  4. Постапката повторете ја со преостанатата смеса.
  5. Пандишпаните оставете ги да се оладат 15 минути пред да ги извадите од садот.
  6. Во меѓувреме преполовете го авокадото и издлабете го, а потоа издлабениот дел ставете го во блендер заедно со 4 лажици какао, топеното кокосово масло и 4-6 лажици мед. Блендирајте додека добиете кремава, хомогена смеса.
  7. Премачкајте од филот врз првиот пандишпан, па поклопете со вториот пандишпан. Премачкајте ја целата торта со остатокот од филот и украсете со шумско овошје.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: