Рецепти
Велешка пита пастрмајлија
Оригинален рецепт за велешка пастрмајлија
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(840 Грама)
Масло(8 Супени лажици)
Сол(3 Кафени лажици)
Свинска маст(1 Супена лажица)
Јајце(2 )
Вода(600 Милилитри)
Квасец(1 )
Шеќер(1 Супена лажица)
Свинско месо(по желба )
Пастрма(по желба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Се замесува меко тесто. Се остава да нарасне (додека не нарасне дупло). Потоа тестото се дели на четири дела. Се формираат топчиња и се оставаат уште десетина минути да нараснат.
- Од топчињата од тесто се развлекува пита. Околу неа, од тестото се оформува венец.
- Врз тестото се редат парчињата свинско месо, ситно исечкано и посолено и пастрмата (по желба). Се додава една полна лажица свинска маст и се распоредува низ целата пита.
- Се става да се пече во загреана рерна на 250 степени. Кога малку ќе се запече, отприлика по десетина минути, се става едно до две разматени јајца и малку буковец (мелена пиперка). Се враќа во рерната и се продолжува да се пече.
- Откако ќе ја извадиме од рерната, венчето на пастрмајлијата се премачкува со свинска маст, се завиткува во мрсна хартија и во чаршаф и се остава да омекне. Добар апетит!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во