Рецепти
Велешка пита пастрмајлија Ана Ѓорова

Оригинален рецепт за велешка пастрмајлија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(840 Грама)

Масло(8 Супени лажици)

Сол(3 Кафени лажици)

Свинска маст(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Вода(600 Милилитри)

Квасец(1 )

Шеќер(1 Супена лажица)

Свинско месо(по желба )

Пастрма(по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Се замесува меко тесто. Се остава да нарасне (додека не нарасне дупло). Потоа тестото се дели на четири дела. Се формираат топчиња и се оставаат уште десетина минути да нараснат.
  2. Од топчињата од тесто се развлекува пита. Околу неа, од тестото се оформува венец.
  3. Врз тестото се редат парчињата свинско месо, ситно исечкано и посолено и пастрмата (по желба). Се додава една полна лажица свинска маст и се распоредува низ целата пита.
  4. Се става да се пече во загреана рерна на 250 степени. Кога малку ќе се запече, отприлика по десетина минути, се става едно до две разматени јајца и малку буковец (мелена пиперка). Се враќа во рерната и се продолжува да се пече.
  5. Откако ќе ја извадиме од рерната, венчето на пастрмајлијата се премачкува со свинска маст, се завиткува во мрсна хартија и во чаршаф и се остава да омекне. Добар апетит!
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: