Рецепти
Велигденска погача
Празнична погача што ќе ви ја разубави трпезата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(350 Милилитри)
Јајце(2 )
Квасец(1 коцка )
Масло(1 Чаша)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Брашно(750 Грама)
Сирење(150 Грама)
Шунка(150 Грама)
Спанаќ(200 Грама)
Рендан кашкавал(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Квасецот се растопува во малку млеко и се остава да стаса. Потоа се додаваат млекото, маслото, јајцата, шеќер, сол и на крај брашното, па замесуваме тесто кое го оставаме да стаса 40 минути.
- Во меѓувреме ги сечкаме шунката и сирењето и ги ставаме во сад настрана, а ситно исчеканиот спанаќ го мешаме со ренданиот кашкавал.
- Кога тестото ќе стаса, се дели на три дела (два исти и еден помал). Во едниот се додаваат шунката и сирењето, а во другиот спанаќот и кашкавалот.
- Од првото тесто формираме долга ролна која ја завиткуваме во другото тесто со спанаќ. Вака добиената ролна се става во плех и се формира венец.
- Од малото тесто се расукува кора, се засекува на 8 дела и со неа се покрива венецот.
- Врз погачата се редат вапцаните јајца и се пече на 180 степени околу 35 минути, а потоа на 150 степени уште 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во