Рецепти
Велигденска погача Ана Ѓорова

Празнична погача што ќе ви ја разубави трпезата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(350 Милилитри)

Јајце(2 )

Квасец(1 коцка )

Масло(1 Чаша)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Брашно(750 Грама)

Сирење(150 Грама)

Шунка(150 Грама)

Спанаќ(200 Грама)

Рендан кашкавал(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се растопува во малку млеко и се остава да стаса. Потоа се додаваат млекото, маслото, јајцата, шеќер, сол и на крај брашното, па замесуваме тесто кое го оставаме да стаса 40 минути.
  2. Во меѓувреме ги сечкаме шунката и сирењето и ги ставаме во сад настрана, а ситно исчеканиот спанаќ го мешаме со ренданиот кашкавал.
  3. Кога тестото ќе стаса, се дели на три дела (два исти и еден помал). Во едниот се додаваат шунката и сирењето, а во другиот спанаќот и кашкавалот.
  4. Од првото тесто формираме долга ролна која ја завиткуваме во другото тесто со спанаќ. Вака добиената ролна се става во плех и се формира венец.
  5. Од малото тесто се расукува кора, се засекува на 8 дела и со неа се покрива венецот.
  6. Врз погачата се редат вапцаните јајца и се пече на 180 степени околу 35 минути, а потоа на 150 степени уште 35 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: