Рецепти
Велигденски зајчиња Ана Ѓорова

Декоративни лепчиња во форма на зајчиња што ќе ја разубават вашата велигденска трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Оцет(1 Кафена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Белка од јајце(2 )

Жолчка од јајце(2 )

Кисело млеко(200 Милилитри)

Брашно(500 Грама)

Кисела павлака(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се меша со малку вода, со шеќерот и со оцетот и се остава да стаса.
  2. Потоа се додаваат киселото млеко, стопениот маргарин, солта, белките и брашното.
  3. Се меси тесто од наведените состојки кое се остава 30 минути да стаса.
  4. Потоа стасаното тесто се дели на топчиња, секое топче го притискаме малку, во него ставаме лажичка кисела павлака, го затвораме и го превртуваме.
  5. Со ножички засекуваме и правиме поголеми уши.

 

zajcinja

 

7. Одозгора ги премачкуваме со растопен маргарин, боцнуваме очи или може и зрна бибер и ги ставаме да се печат во загреана рерна додека убаво заруменат.

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: