Рецепти
Велигденски зајчиња Ана Ѓорова

Декоративни лепчиња во форма на зајчиња што ќе ја разубават вашата велигденска трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Оцет(1 Кафена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Белка од јајце(2 )

Жолчка од јајце(2 )

Кисело млеко(200 Милилитри)

Брашно(500 Грама)

Кисела павлака(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се меша со малку вода, со шеќерот и со оцетот и се остава да стаса.
  2. Потоа се додаваат киселото млеко, стопениот маргарин, солта, белките и брашното.
  3. Се меси тесто од наведените состојки кое се остава 30 минути да стаса.
  4. Потоа стасаното тесто се дели на топчиња, секое топче го притискаме малку, во него ставаме лажичка кисела павлака, го затвораме и го превртуваме.
  5. Со ножички засекуваме и правиме поголеми уши.

 

zajcinja

 

7. Одозгора ги премачкуваме со растопен маргарин, боцнуваме очи или може и зрна бибер и ги ставаме да се печат во загреана рерна додека убаво заруменат.

Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: