Рецепти
Велигденски зајчиња
Декоративни лепчиња во форма на зајчиња што ќе ја разубават вашата велигденска трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Оцет(1 Кафена лажица)
Маргарин(100 Грама)
Белка од јајце(2 )
Жолчка од јајце(2 )
Кисело млеко(200 Милилитри)
Брашно(500 Грама)
Кисела павлака(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се меша со малку вода, со шеќерот и со оцетот и се остава да стаса.
- Потоа се додаваат киселото млеко, стопениот маргарин, солта, белките и брашното.
- Се меси тесто од наведените состојки кое се остава 30 минути да стаса.
- Потоа стасаното тесто се дели на топчиња, секое топче го притискаме малку, во него ставаме лажичка кисела павлака, го затвораме и го превртуваме.
- Со ножички засекуваме и правиме поголеми уши.
7. Одозгора ги премачкуваме со растопен маргарин, боцнуваме очи или може и зрна бибер и ги ставаме да се печат во загреана рерна додека убаво заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во