Рецепти
Вештерски прсти Ана Ѓорова

Интересни и декоративни колачи што вашите гости ќе ги обожаваат

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бадеми(30-тина )

Јајце(2 )

Екстракт од ванила(1/4 Кафена лажица)

Путер(115 Грама)

Шеќер во прав(1/2 Чаша)

Шеќер(5 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Брашно(1 и пол чаша )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во сад со миксер изматете ги путерот (претходно омекнат на собна температура), шеќерот во прав, обичниот шеќер и солта додека добро се соединат.
  2. Во друг сад посебно изматете 1 јајце, 1 жолчка и ванилата, па додајте ги во садот со путерот и матете уште 2-3 минути.
  3. Додајте го и брашното и матете додека смесата добро се соедини.
  4. Тестото формирајте го во топка, обвиткајте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да се лади 20-30 минути.
  5. Тестото поделете го на 2 еднакви дела: првиот дел поделете го на 15 парчиња, а другиот дел оставете го во меѓувреме во фрижидер. На набрашнета површина секое парче формирајте го во долгнавести прсти со должина од 7-10 см.
  6. Прстите редете ги во плех со хартија за печење и на секој од нив во средината со нож засечете неколку набори, цртки. Повторете ја постапката и со другото тесто.
  7. Премачкајте ги со белката од јајце и ставете по една половинка бадем на секој прст (како нокт) и притиснете да се залепи.
  8. Печете ги во рерна на 180 степени, околу 10-12 минути, па оставете ги целосно да се изладат пред послужување.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: