Рецепти
Вештерски прсти
Интересни и декоративни колачи што вашите гости ќе ги обожаваат
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бадеми(30-тина )
Јајце(2 )
Екстракт од ванила(1/4 Кафена лажица)
Путер(115 Грама)
Шеќер во прав(1/2 Чаша)
Шеќер(5 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Брашно(1 и пол чаша )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во сад со миксер изматете ги путерот (претходно омекнат на собна температура), шеќерот во прав, обичниот шеќер и солта додека добро се соединат.
- Во друг сад посебно изматете 1 јајце, 1 жолчка и ванилата, па додајте ги во садот со путерот и матете уште 2-3 минути.
- Додајте го и брашното и матете додека смесата добро се соедини.
- Тестото формирајте го во топка, обвиткајте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да се лади 20-30 минути.
- Тестото поделете го на 2 еднакви дела: првиот дел поделете го на 15 парчиња, а другиот дел оставете го во меѓувреме во фрижидер. На набрашнета површина секое парче формирајте го во долгнавести прсти со должина од 7-10 см.
- Прстите редете ги во плех со хартија за печење и на секој од нив во средината со нож засечете неколку набори, цртки. Повторете ја постапката и со другото тесто.
- Премачкајте ги со белката од јајце и ставете по една половинка бадем на секој прст (како нокт) и притиснете да се залепи.
- Печете ги во рерна на 180 степени, околу 10-12 минути, па оставете ги целосно да се изладат пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во