Рецепти
Влашки колачи (посно) Ана Ристеска

Вкусни влашки посни колачиња

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(6 Чаши)

Вода(3 Чаши)

Гриз(4 Супени лажици)

Рендана кора од лимон(1 )

Квасец(1 стасан )

Какао(2 Супени лажици)

Мелени ореви(100 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Брашното, зејтинот, млаката вода, гризот, кората од лимонот и квасецот убаво се замесуваат во тесто. Тестото се дели на 4 дели. Едниот дел се дели на два дела. Од двата дела, едниот дел се соединува со другите три дела, а на другиот, малиот дел му се додава какао и мелени ореви. Убаво се замесува.
  2. Белото тесто се дели на 50 топчиња, а црното на 50 мали топчиња. Се обликуваат колачињата. Се става на рака белото топче и убаво се сплеснува, во него се става црното топче и тоа се сплескува врз белото топче и се обликува како јајце. (се витка)
  3. Се ставаат во неподмачкан плех и се печат на 250 степени околу 20 минути.
  4. По печењето се вадат и се прави шербет. Шеќерот се става во 800 милилитри вода. Врие 5-6 минути. Се попаруваат колачите додека се млаки, а шербетот врел.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: