Рецепти
Влашки колачи (посно) Ана Ристеска

Вкусни влашки посни колачиња

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(6 Чаши)

Вода(3 Чаши)

Гриз(4 Супени лажици)

Рендана кора од лимон(1 )

Квасец(1 стасан )

Какао(2 Супени лажици)

Мелени ореви(100 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Брашното, зејтинот, млаката вода, гризот, кората од лимонот и квасецот убаво се замесуваат во тесто. Тестото се дели на 4 дели. Едниот дел се дели на два дела. Од двата дела, едниот дел се соединува со другите три дела, а на другиот, малиот дел му се додава какао и мелени ореви. Убаво се замесува.
  2. Белото тесто се дели на 50 топчиња, а црното на 50 мали топчиња. Се обликуваат колачињата. Се става на рака белото топче и убаво се сплеснува, во него се става црното топче и тоа се сплескува врз белото топче и се обликува како јајце. (се витка)
  3. Се ставаат во неподмачкан плех и се печат на 250 степени околу 20 минути.
  4. По печењето се вадат и се прави шербет. Шеќерот се става во 800 милилитри вода. Врие 5-6 минути. Се попаруваат колачите додека се млаки, а шербетот врел.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: