Рецепти
Влашки колачи (посно)
Вкусни влашки посни колачиња
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Масло(6 Чаши)
Вода(3 Чаши)
Гриз(4 Супени лажици)
Квасец(1 стасан )
Какао(2 Супени лажици)
Мелени ореви(100 Грама)
Шеќер(1 Килограм)
Вода(800 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Брашното, зејтинот, млаката вода, гризот, кората од лимонот и квасецот убаво се замесуваат во тесто. Тестото се дели на 4 дели. Едниот дел се дели на два дела. Од двата дела, едниот дел се соединува со другите три дела, а на другиот, малиот дел му се додава какао и мелени ореви. Убаво се замесува.
- Белото тесто се дели на 50 топчиња, а црното на 50 мали топчиња. Се обликуваат колачињата. Се става на рака белото топче и убаво се сплеснува, во него се става црното топче и тоа се сплескува врз белото топче и се обликува како јајце. (се витка)
- Се ставаат во неподмачкан плех и се печат на 250 степени околу 20 минути.
- По печењето се вадат и се прави шербет. Шеќерот се става во 800 милилитри вода. Врие 5-6 минути. Се попаруваат колачите додека се млаки, а шербетот врел.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во