Рецепти
Воден бурек
Превкусен рецепт за домашен бурек со мелено говедско месо и фета сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Фета сирење(225 Грама)
Мелено говедско месо(115 Грама)
Путер(2 лажици + 300 грама )
Кромид(1 Главица)
Брашно(300 Грама)
Јајце(4 )
Вода(5 Супени лажици)
Сечкан магдонос(120 Грама)
Млеко(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
ФИЛ:
- Изронете го сирењето и измешајте го со 1 јајце, 60 грама исечкан магдонос и млекото.
- Месото ставете го во тава со 2 лажици путер, додајте го кромидот и пржете го со постојано мешање, 10 минути.
- Тргнете го од оган и додајте ги останатите 60 грама исечкан магдонос, солта и биберот.
ТЕСТО:
- Брашното измешајте го со 3 јајца, сол и 5 лажици вода. Замесете го тестото, покријте го со влажна крпа и оставете го половина час.
- Потоа расукајте го тестото и исечете го на 9 еднакви делови, замесете ги и формирајте топки. Оставете ги под влажна крпа.
- Повторно расукајте го тестото до дијаметар од 30 см.
- Намастете тава со дијаметар 30 см и височина 4 см. Ставете еден круг тесто и намастете го.
- Ставете голем сад со вода да зовире. Наполнете друг сад со ладна вода и ставете го во близина на првиот.
- Земете едно тесто, ставете го во садот со врела вода и оставете го 1-2 минути. Внимателно извадете го и ставете го во садот со ладна вода 2 минути. Внимателно извадете го и истиснете ја со рака сета вода.
- Ставете го тестото во тавата врз првото тесто. Повторете ја постапката со другите 5 теста.
ФИНАЛНА ПОСТАПКА:
- Потоа тестата прекијте ги со филот од месо и сирење.
- Останатите теста намокрете ги на ист начин во водата и ставете ги врз филот.
- Намастете ја површината и печете го бурекот додека да зарумени, околу 1 и пол час на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во