Рецепти
Воден бурек Ана Ѓорова

Превкусен рецепт за домашен бурек со мелено говедско месо и фета сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Фета сирење(225 Грама)

Мелено говедско месо(115 Грама)

Путер(2 лажици + 300 грама )

Кромид(1 Главица)

Брашно(300 Грама)

Јајце(4 )

Сол

Вода(5 Супени лажици)

Сечкан магдонос(120 Грама)

Млеко(50 Милилитри)

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

ФИЛ:

  1. Изронете го сирењето и измешајте го со 1 јајце, 60 грама исечкан магдонос и млекото.
  2. Месото ставете го во тава со 2 лажици путер, додајте го кромидот и пржете го со постојано мешање, 10 минути.
  3. Тргнете го од оган и додајте ги останатите 60 грама исечкан магдонос, солта и биберот.

ТЕСТО:

  1. Брашното измешајте го со 3 јајца, сол и 5 лажици вода. Замесете го тестото, покријте го со влажна крпа и оставете го половина час.
  2. Потоа расукајте го тестото и исечете го на 9 еднакви делови, замесете ги и формирајте топки. Оставете ги под влажна крпа.
  3. Повторно расукајте го тестото до дијаметар од 30 см.
  4. Намастете тава со дијаметар 30 см и височина 4 см. Ставете еден круг тесто и намастете го.
  5. Ставете голем сад со вода да зовире. Наполнете друг сад со ладна вода и ставете го во близина на првиот.
  6. Земете едно тесто, ставете го во садот со врела вода и оставете го 1-2 минути. Внимателно извадете го и ставете го во садот со ладна вода 2 минути. Внимателно извадете го и истиснете ја со рака сета вода.
  7. Ставете го тестото во тавата врз првото тесто. Повторете ја постапката со другите 5 теста.

ФИНАЛНА ПОСТАПКА:

  1. Потоа тестата прекијте ги со филот од месо и сирење.
  2. Останатите теста намокрете ги на ист начин во водата и ставете ги врз филот.
  3. Намастете ја површината и печете го бурекот додека да зарумени, околу 1 и пол час на 180 степени.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: