Рецепти
Захер куглов
Надалеку познатата виенска Захер торта во верзија на куглоф. Чоколадната основа измешана со киселкастиот овошен вкус на џемот од кајсија го прават овој десерт совршен.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолчка од јајце(6 )
Белка од јајце(6 )
Путер(140 Грама)
Шеќер во прав(120 Грама)
Црно чоколадо(310 Грама)
Брашно(150 Грама)
Ванилин шеќер(8 Грама)
Шеќер(320 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Џем од кајсии(1/2 Чаша)
Вода(125 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Премачкајте го калапот за куглоф со стопен путер и попрскајте го со брашно. Загрејте ја рерната на 170 °C
- Растопете 150 грама чоколадо за готвење на топла вода. Измешајте ги заедно путерот, шеќерот во прав и ванилинот шеќер за да добиете крем. Тука додајте ги жолчките и стопената чоколада.
- Изматете ги белките со прстофат сол и 120 грама шеќер за да добиете цврста пена. Пената внимателно додајте ја во мешавината и додајте го брашното.
- Смесата претурете ја во подготвениот калап и печете околу 50 минути, потоа оставете го куглофот полека да се олади. Премачкајте со стоплен џем од кајсија и оставете пак да се излади. На крај прелиете го куглофот со чоколадната глазура.
- За глазура: Измешајте 200 грама шеќер и вода во мало тенџере и ставете го на оган околу 5 минути. Оставете да се излади. Стопете ја останатата чоколада и додајте ја водата со шеќер. Мешајте додека не добиете мазна глазура и со неа прелиете го куглофот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во