Рецепти
Зајачко месо во сос Ана Ѓорова

Маринирано зајачко месо со лук во сос од павлака и печурки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 Килограм)

Маслиново масло(6 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Сланина(100 Грама)

Црвен кромид(2 Главици)

Вода(3 Децилитри)

Сенф(3 Супени лажици)

Бело вино(1 Децилитар)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

Млад лук(2 )

Свежи шампињони(100 Грама)

Хопла(250 Милилитри)

Бибер

Италијански зачин (мешан зачин)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Зајачкото месо исечете го на парчиња, посолете го, наросете црн пипер, полијте го со маслиново масло и додајте го ситно исечканиот лук.
  2. Вака маринираното месо оставете го да отстои во фрижидер 12 часа.
  3. Маринираното месо кратко пропржете го на убаво загреано масло, колку да зарумени од двете страни, потоа наредете го во тенџерето во кое ќе се вари.
  4. Во тавата во која се пржеше месото додајте ја сланината, ситно исечкана на коцки и ситно исечканиот црвен кромид, па заедно пржете ги околу пет минути.
  5. Додајте ги виното, сенфот и водата, па оставете ги да зовријат.
  6. Додајте го сосот во тенџерето со зајачкото месо и оставете го да се вари околу 90 минути на тивок оган.
  7. Пред крај на варењето, додајте ги шампињоните исечкани на листови, павлаката за готвење, исечканиот магдонос и мешавината од сушени зачини по вкус.
  8. Оставете го јадењето да се вари уште малку, потоа зачинете со сол и бибер по вкус.
  9. Готовото јадење сервирајте го со ориз или со златна мешавина од варена пченка, грашак и морков и декорирајте го со сечкан млад лук.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: