Рецепти
Зајачко месо во сос
Маринирано зајачко месо со лук во сос од павлака и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1 Килограм)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Сланина(100 Грама)
Црвен кромид(2 Главици)
Вода(3 Децилитри)
Сенф(3 Супени лажици)
Бело вино(1 Децилитар)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Млад лук(2 )
Свежи шампињони(100 Грама)
Хопла(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Зајачкото месо исечете го на парчиња, посолете го, наросете црн пипер, полијте го со маслиново масло и додајте го ситно исечканиот лук.
- Вака маринираното месо оставете го да отстои во фрижидер 12 часа.
- Маринираното месо кратко пропржете го на убаво загреано масло, колку да зарумени од двете страни, потоа наредете го во тенџерето во кое ќе се вари.
- Во тавата во која се пржеше месото додајте ја сланината, ситно исечкана на коцки и ситно исечканиот црвен кромид, па заедно пржете ги околу пет минути.
- Додајте ги виното, сенфот и водата, па оставете ги да зовријат.
- Додајте го сосот во тенџерето со зајачкото месо и оставете го да се вари околу 90 минути на тивок оган.
- Пред крај на варењето, додајте ги шампињоните исечкани на листови, павлаката за готвење, исечканиот магдонос и мешавината од сушени зачини по вкус.
- Оставете го јадењето да се вари уште малку, потоа зачинете со сол и бибер по вкус.
- Готовото јадење сервирајте го со ориз или со златна мешавина од варена пченка, грашак и морков и декорирајте го со сечкан млад лук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во