Рецепти
Запечен компир со кајмак
Одличен гарнир од потпечени компири во сочен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Јајце(6 )
Кромид(200 Грама)
Кајмак(150 Грама)
Павлака(2 Децилитри)
Вегета(1 Супена лажица)
Масло(1 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Компирите се варат и се сечат на пола.
- Во огноотпорен сад се редат првите половини од компирите, над нив се рендаат јајца (претходно тврдосварени) и претходно пропржен сечкан кромид. Се зачинува со црвен пипер.
- Кајмакот се мати се павлаката и една половина се става врз јајцата и кромидот, се поклопуваат со другата половина компир и се полива со остатокот кајмак и павлака.
- Се пече 20 минути или додека компирите малку заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во