Рецепти
Запечен ручек
Свинско месо на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(600 Грама)
Брокула(750 Грама)
Сирење(150 Грама)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Млеко(0,25 Литри)
Бренди(4 Супени лажици)
Брашно(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Брокулата поделете ја на цветови и сварете ја во солена вода.
- Свинското месо тенко исечете го и испржете го на врело масло. Во маслото додајте ги млекото и вињакот, па мешајте додека не се одвојат карамелизираните делови на дното.
- Потоа додајте го брашното, растопено во малку вода, половина од ренданото сирење, малку сол и црн пипер.
- Во 4 орноотпорни длабоки чинии поделете ја брокулата и прелијте ја со сосот.
- На тоа ставете го месото, посипете со преостанатото сирење и печете 5 минути во рерна загреана на 225°C
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во