Рецепти

Затворени пици со шампињони
Вкусно домашно печиво со одличен фил – испробајте го!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 грама за тестото )
Вода(по потреба за тестото )
Јајце(2 за тестото )
Масло(30 мл за тестото )
Квасец(1/2 коцка свеж за тестото )
Сол(1 лажичка за тестото )
Кашкавал(300 грама за филот )
Свежи шампињони(300 грама за филот )
Доматен сос(250 мл за филот )
Кромид(1 поголема главица за филот )
Суво оригано(2 мали ќесички за филот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се замесува тесто од состојките за тесто и се остава да отстои.
- Во меѓувреме се подготвува филот: шампињоните измијте ги и исечкајте ги. Кромидот исечкајте го, а кашкавалот изрендајте го.
- Во тава на оган ставете ги шампињоните и кромидот да се пропржат додека испари водата, потоа додајте малку сол и оригано.
- На крајот додајте го томателото и измешајте. Тргнете од оган откако смесата ќе се згусне.
- Од тестото правете топчиња и расукајте ги.
- Врз секое расукано топче ставете од филот, а потоа врз филот ставете рендан кашкавал.
- Краевите превиткајте ги за да не излегува филот.
- Постапката повторете ја со преостанатото тесто.
- Приготвените пици печете ги во рерна додека убаво заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во