Рецепти
Зелена салата со ракчиња
Освежителна и хранлива салата со ракчиња и крем прелив од мајонез и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ракчиња(200 Грама)
Зелени маслинки(5 )
Лимон(1 )
Мајонез(100 Грама)
Павлака(100 Грама)
Јајце(1 )
Јаболков оцет(1-2 Супени лажици)
Француски магдонос(1 Китка)
Рендан морков(2 Супени лажици)
Ротквица(2-3 )
Марула(5-6 Листови)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исечкајте ги листовите марула и наредете ги на чинијата за сервирање.
- Врз салатата наредете ги претходно обарените ракчиња и вареното јајце на парчиња.
- Во друг сад измешајте ги павлаката и мајонезот, па посолете ги и додајте мелен црн пипер. Додајте го оцетот, па повторно убаво промешајте.
- Преливот ставете го врз ракчињата, додајте исечкан француски магдонос, ротквици, морков, исечкани маслинки и парчиња лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во