Рецепти
Зелник со кисела зелка (посно) Ана Ѓорова

Вкусен, домашен зелник со фил од пржена зелка совршен за посните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Масло(300 Милилитри)

Квасец(10 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(малку )

Вода(300 милилитри, млака )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Киселата зелка убаво се пржи со 20 мл масло и малку бибер.
  2. Во подлабок сад се истура 500 г од брашното, се прави длабнатина и од страните се ставаат шеќерот и солта. Посебно во 10 мл млака вода се раствора квасецот и се додава во брашното.
  3. Се замесува тесто со постепено додавање на млака вода.
  4. Потоа работната маса се попрскува со брашно и тестото се дели на 5 дела. За долната кора потребни се 4 топчиња, а за горната едно.
  5. Топчињата се расукуваат во јајцевидна форма, се мачкаат со масло и се редат едно врз друго. Од нив се расукува една кора. Со сукалото кората се става полека во подмачканата тепсија, а краевите на кората треба да останат надвор од тепсијата.
  6. Врз кората се нанесува филот од пржена зелка.
  7. Последната кора се расукува многу тенко и се става врз зелникот. Краевите што висат надвор од тепсијата се превиткуваат за да се затворат горната и долната кора.
  8. Зелникот се попрскува со масло и се пече на 180 степени, 40 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: