Рецепти
Зелник со кисела зелка (посно)
Вкусен, домашен зелник со фил од пржена зелка совршен за посните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Масло(300 Милилитри)
Квасец(10 Грама)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(малку )
Вода(300 милилитри, млака )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Киселата зелка убаво се пржи со 20 мл масло и малку бибер.
- Во подлабок сад се истура 500 г од брашното, се прави длабнатина и од страните се ставаат шеќерот и солта. Посебно во 10 мл млака вода се раствора квасецот и се додава во брашното.
- Се замесува тесто со постепено додавање на млака вода.
- Потоа работната маса се попрскува со брашно и тестото се дели на 5 дела. За долната кора потребни се 4 топчиња, а за горната едно.
- Топчињата се расукуваат во јајцевидна форма, се мачкаат со масло и се редат едно врз друго. Од нив се расукува една кора. Со сукалото кората се става полека во подмачканата тепсија, а краевите на кората треба да останат надвор од тепсијата.
- Врз кората се нанесува филот од пржена зелка.
- Последната кора се расукува многу тенко и се става врз зелникот. Краевите што висат надвор од тепсијата се превиткуваат за да се затворат горната и долната кора.
- Зелникот се попрскува со масло и се пече на 180 степени, 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во