Рецепти
Зелник со праз Ана Ѓорова

Јадење без кое не може да се замисли празничната трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(750 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Праз(6 )

Сирење(150 Грама)

Маргарин(1 )

Квасец(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од водата, квасецот, 1 лажиче сол и брашното се замесува помеко тесто. Тестото се дели на два дела, едно поголемо и едно помало тесто. Од помалото тесто се прави долната кора, а помалото се остава за горната кора.
  2. Од поголемото тесто се расукува кора, се премачкува со половина од маргаринот и се засекува на неколку места. Се превиткува и се остава да отстои 10 минути во фрижидер. Истото се повторува и со помалото тесто.
  3. Празот се сече на ситни парчиња, се посолува и се пржи додека омекне, а потоа се додаваат ситно издробеното сирење и црвен пипер.
  4. Поголемото тесто повторно се расукува во кора поголема од четириаголен плех, се става во намастениот плех и се витка по краевите. Во средина на тавата се става празот.
  5. Второто тесто исто се расукува во кора, се става врз празот и се прави уште една витка.
  6. Зелникот се намастува со масло и се става веднаш да се пече во претходно загреана рерна на 220°C.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: