Рецепти
Зелник со праз
Јадење без кое не може да се замисли празничната трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(750 Грама)
Вода(400 Милилитри)
Праз(6 )
Сирење(150 Грама)
Маргарин(1 )
Квасец(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Од водата, квасецот, 1 лажиче сол и брашното се замесува помеко тесто. Тестото се дели на два дела, едно поголемо и едно помало тесто. Од помалото тесто се прави долната кора, а помалото се остава за горната кора.
- Од поголемото тесто се расукува кора, се премачкува со половина од маргаринот и се засекува на неколку места. Се превиткува и се остава да отстои 10 минути во фрижидер. Истото се повторува и со помалото тесто.
- Празот се сече на ситни парчиња, се посолува и се пржи додека омекне, а потоа се додаваат ситно издробеното сирење и црвен пипер.
- Поголемото тесто повторно се расукува во кора поголема од четириаголен плех, се става во намастениот плех и се витка по краевите. Во средина на тавата се става празот.
- Второто тесто исто се расукува во кора, се става врз празот и се прави уште една витка.
- Зелникот се намастува со масло и се става веднаш да се пече во претходно загреана рерна на 220°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во