Рецепти
Зелник со праз Ана Ѓорова

Јадење без кое не може да се замисли празничната трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(750 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Праз(6 )

Сирење(150 Грама)

Маргарин(1 )

Квасец(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од водата, квасецот, 1 лажиче сол и брашното се замесува помеко тесто. Тестото се дели на два дела, едно поголемо и едно помало тесто. Од помалото тесто се прави долната кора, а помалото се остава за горната кора.
  2. Од поголемото тесто се расукува кора, се премачкува со половина од маргаринот и се засекува на неколку места. Се превиткува и се остава да отстои 10 минути во фрижидер. Истото се повторува и со помалото тесто.
  3. Празот се сече на ситни парчиња, се посолува и се пржи додека омекне, а потоа се додаваат ситно издробеното сирење и црвен пипер.
  4. Поголемото тесто повторно се расукува во кора поголема од четириаголен плех, се става во намастениот плех и се витка по краевите. Во средина на тавата се става празот.
  5. Второто тесто исто се расукува во кора, се става врз празот и се прави уште една витка.
  6. Зелникот се намастува со масло и се става веднаш да се пече во претходно загреана рерна на 220°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: