Рецепти
Зелник со праз Ана Ѓорова

Јадење без кое не може да се замисли празничната трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(750 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Праз(6 )

Сирење(150 Грама)

Маргарин(1 )

Квасец(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од водата, квасецот, 1 лажиче сол и брашното се замесува помеко тесто. Тестото се дели на два дела, едно поголемо и едно помало тесто. Од помалото тесто се прави долната кора, а помалото се остава за горната кора.
  2. Од поголемото тесто се расукува кора, се премачкува со половина од маргаринот и се засекува на неколку места. Се превиткува и се остава да отстои 10 минути во фрижидер. Истото се повторува и со помалото тесто.
  3. Празот се сече на ситни парчиња, се посолува и се пржи додека омекне, а потоа се додаваат ситно издробеното сирење и црвен пипер.
  4. Поголемото тесто повторно се расукува во кора поголема од четириаголен плех, се става во намастениот плех и се витка по краевите. Во средина на тавата се става празот.
  5. Второто тесто исто се расукува во кора, се става врз празот и се прави уште една витка.
  6. Зелникот се намастува со масло и се става веднаш да се пече во претходно загреана рерна на 220°C.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: